VU geschokt en boos om bijeenkomst terrorist

ex-terrorist
Youtube

Het bestuur van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam is verrast, geschokt en boos over het feit dat een extreemlinkse groepering op het VU-terrein een bijeenkomst heeft georganiseerd met een terroriste. Het gaat om Rasmea Odeh, die in 1969 een bomaanslag pleegde in Jeruzalem waarbij twee Israëlische studenten omkwamen. Ze werd in Israël veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, maar kwam in 1980 vrij na een gevangenenruil. De extreemlinkse Nederlandse groepering Revolutionaire Eenheid omschrijft naar als ‘een Palestijnse heldin’. Die nodigde Odeh uit.

De VU schakelde meteen de politie in. “We hebben zojuist de politie ingeschakeld, omdat we ons op dit moment ernstig zorgen maken over de veiligheid van de studenten en medewerkers,” verklaart een woordvoerder van de universiteit. Het ging om een bijeenkomst in het gekraakte pand De Verrekijker. De VU gedoogt het kraken, maar is ontevreden over de bijeenkomst die daar dinsdagavond is georganiseerd. Indien de politie de bijeenkomst moest tegenhouden, dan was het te laat. De samenkomst bleek al gehouden te zijn en de vogel Odeh was alweer gevlogen. Het universiteitsbestuur is kwaad op de krakers. “Bij de VU mag heel veel, maar wel altijd in overleg. Blijkbaar hebben de organisatoren nu alleen aan zichzelf gedacht.”
Vorige week ontstond al tumult over de komst van Odeh naar Amsterdam. De PVV stelde er Kamervragen over, en de VVD en het CDA in de gemeenteraad stelden kritische vragen aan waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) van Amsterdam. Later werd bekend dat de bijeenkomst van Revolutionaire Eenheid met Odeh gehouden zou worden in de Nassaukerk, een kerk die vooral bekend staat om opera-optredens. Nadat heibel ontstond over de komst van Odeh weigerde het kerkbestuur de bijeenkomst. Vervolgens ging de extreemlinkse groep op zoek naar een andere locatie. Het gebouw van de Turkse arbeidersvereniging HTIB werd gevonden, maar ook die club zag er van af. Eerder mochten studenten van de VU in het HTIB-gebouw wel een anti-Israëlische bijeenkomst organiseren.

Categorie:

Home » Nieuws » VU geschokt en boos om bijeenkomst terrorist