Anja Meulenbelt emigreert naar Israël

Meulenbelt
Youtube

Voor Anja Meulenbelt is de kogel door de kerk: zij pakt haar koffers naar Israël om zich daar definitief te vestigen. Volgens het pro-Palestijnse SP- en BIJ1-lid kan zij haar zaak nog beter dienen in het Beloofde Land. Meulenbelt wil zich vestigen in Oost-Jeruzalem, dat volgens haar de hoofdstad van ‘Palestina’ is. Eenmaal in Israël zal ze zich aansluiten bij de Arabische partij Balad. Toen het Arabisch-Israëlische parlementslid Haneen Zoabi van Balad in 2015 in Amsterdam was maakte Meulenbelt kennis met haar. ‘Haneen en ik kwamen elkaar tegen op de alternatieve Kristallnachtherdenking. Het was gezellig en klikte meteen tussen ons. Sindsdien zijn wij vriendinnen’, schrijft Meulenbelt op haar weblog.

Met het vertrek van Meulenbelt is niet alleen de SP een prominent lid kwijt, maar heeft ook de politieke partij BIJ1 van Sylvana Simons een probleem. Deze partij, die zich hard maakt voor inclusiviteit en de positie van LHBTI’ers binnen minderheden, doet op 21 maart in Amsterdam mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Meulenbelt staat op plek twaalf. In de peilingen scoort BIJ1 één a twee zetels. Als deze voorspelling uitkomt zou Simons in de raad kunnen komen. Hoewel de plaats van Meulenbelt op de lijst onverkiesbaar lijkt, vlakken kenners niet uit dat zij met voorkeurstemmen in de gemeenteraad kan komen. Eerder gingen andere prominenten haar voor. Zo wist actrice Nelly Frijda in 2010 middels voorkeurstemmen in de Amsterdamse raad te komen. Mocht Meulenbelt verkozen worden, dan kan zij haar zetel niet opvullen omdat ze dan niet langer in de hoofdstad woont.

‘De Palestijnse zaak is belangrijker dan de Amsterdamse zaak’, schrijft Meulenbelt op haar blog. ‘Daarom zal ik niet in de raad plaatsnemen, mocht ik gekozen worden. Wel zeg ik Sylvana alle steun toe en zal ik vanuit Palestina campagne voeren voor haar’. Volgens ingewijden is Simons op zijn zachtst gezegd not amused met het feit dat haar partijgenote op Aliyah gaat. Zoals vaker was zij niet bereikbaar voor commentaar. Meulenbelt zelf is al begonnen met het uitzoeken van een geschikte woning. ‘Het is niet eenvoudig hoor, want in Oost-Jeruzalem zijn inmiddels vele nederzettingen vol Joodse kolonisten gebouwd. Daar wil ik niet wonen’. De activiste en feministe hoopt in een echte Palestijnse wijk te wonen zodat ze de sfeer kan proeven, ‘elke dag opnieuw’. Het deert haar niet dat sommige moslima’s worden onderdrukt, want zij kan de wereld veranderen. ‘Ik wil me ook inzetten voor de positie van de Palestijnse vrouw’, schrijft Meulenbelt.

Het is gebruikelijk dat mensen die naar Israël emigreren ter plekke de Ulpan doorlopen, een zware stoomcursus Ivriet. Meulenbelt heeft zich nog niet ingeschreven, maar is zich daar wel bewust van. ‘Ik spreek al een woordje Arabisch. Dat is ook een Semitische taal. Ik denk dat het Hebreeuws pas komt voor mij als ik vloeiend Arabisch spreek. Het Hebreeuws leer ik dan in een handomdraai’. Het is de bedoeling om in Oost-Jeruzalem een open huis te houden. ‘Iedereen mag komen logeren. Tegen alle vrienden en familieleden zeg ik: jullie hoeven mij niet te missen, jullie zijn straks van harte welkom in mijn huis in de hoofdstad van Palestina!’ Meulenbelt biedt haar woning daarnaast gratis aan aan mensen die het met haar ‘eens zijn over de Palestijnse zaak’. Waarschijnlijk komt politica Zoabi als eerste langs, maar ook oud-premier Dries van Agt (CDA) en beroepsactivist Frank van der Linde worden verwacht. In ieder geval gooit Meulenbelt in Nederland de deur dicht wanneer er gasten voor haar deur staan die het niet perse met haar eens zijn:

De bovenstaande tekst is geen echt nieuwsbericht, maar een Poerimgrap. In aanloop naar dit Joodse feest worden altijd 1 april-achtige grappen gemaakt. Op Poerim of vlak daarna wordt bekend gemaakt dat het om een grap gaat. Lees via deze link meer over deze Joodse feestdag. Sommige media namen dit bericht over activiste Anja Meulenbelt over. De redactie van Jonet biedt iedereen die op het verkeerde been is gezet en daar niet blij mee is onze excuses aan indien nodig.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Anja Meulenbelt emigreert naar Israël