Wilders en oppositie botsen over antisemitisme

Geert Wilders, debat regeringsverklaring kabinet Schoof, 3 juli 2024 (beeld: Tweede Kamer)

In het debat over de regeringsverklaring van het kabinet Schoof zijn er grote botsingen geweest over antisemitisme en Joden tussen PVV-leider Geert Wilders en leden van de oppositie. De aanleiding was de omvolkingstheorie, die gekoppeld wordt aan bewindspersonen van de PVV in het nieuwe kabinet. Ook werd Wilders verweten een Jodenhater te zijn, die dat op zijn beurt omkeerde.

Het debat over de regeringsverklaring stond bol van jij-bakken, verwijten en boosheden. Een van de vele daarvan ging over antisemitisme. Het kwam ter sprake toen DENK-voorman Stephan van Baarle tijdens Wilders’ bijdrage verweet een ‘racist’ te zijn die moslims haat en wegzet. De PVV-leider bestreed dit en verweet Van Baarle op zijn beurt de kreet ‘From the river to the sea, Palestine will be free’ in de Tweede Kamer te hebben gebruikt.

Volgens Wilders heeft de DENK’er geen recht van spreken omdat hij ‘het hele Joodse volk en de staat Israël van de landkaart wil vegen’. Hij stelde dat Van Baarle heeft opgeroepen tot geweld en dat hij ‘het toonbeeld van antisemitisme en racisme’ is. “Als iemand dat is, dan bent u het wel met uw Jodenhaat.” Van Baarle zei ‘met trots’ de kreet ‘From the river to the sea’ te bezigen.

Omvolking

Ook D66-fractievoorzitter Rob Jetten schoof Wilders antisemitisme in de schoenen. Het ging hem om de term ‘omvolking‘, die door minister Marjolein Faber (PVV) voor Asiel en Migratie in de mond is genomen toen zij nog volksvertegenwoordiger was. Wilders gaf in het debat aan dat die term niet meer gebruikt zal worden. “Ik ben zelf een groot vriend van Israël,” zei Jetten. “Tegelijkertijd zet u twee ministers in het kabinet die in het verleden antisemitische uitingen hebben gedaan.”

Prinsenvlag

De D66’er wees niet alleen op de uitspraken van Faber, maar ook op minister Reinette Klever (PVV) voor Ontwikkelingshulp, die als Kamerlid eens een speldje van de Prinsenvlag droeg [deze wordt in extreem-rechtse kringen gebruikt als symbool, red.]. Jetten verwees naar de NSB. “Waarom zet u twee ministers in het kabinet die in het verleden antisemitische uitspraken hebben gedaan. Waarom accepteert u als leider van de PVV antisemitisme in zijn partij?”

Wilders: “Als er een partij die niet pro-Israël en antisemitisch is, dan is dat wel D66. Vraag het aan de mensen en ze zeggen het. De PVV zetten ze dan ergens bovenaan [als pro-Israëlisch, red.]” De PVV’er wees Jetten erop dat Klevers voorouders door de SS zijn neergeschoten omdat ze in de oorlog in het verzet zaten. De D66’er vond dat ‘een laf antwoord’. Volgens Wilders ‘loopt er geen antisemiet rond in mijn partij’. Hij noemde het ‘laag’ om Klever en Faber ‘nu in de verkeerde hoek te drukken’.

Dood schamen

Verder stelde Wilders dat Jetten en anderen, onder wie GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans, de bewindspersonen Faber en Klever ‘in gevaar’ te brengen door ze ‘weg te zetten als halve-nazi’s’. Hij stelt dat hun gezinnen risico’s lopen, doelend op mogelijke extremistische tegenstanders die hen wat aan zouden willen doen. “U zou zich dood moeten schamen,” aldus Wilders, die van Jetten te horen kreeg dat het gaat over ‘normen en waarden’. Volgens hem heeft bijvoorbeeld Klever geen afstand genomen van eerdere uitingen.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Wilders en oppositie botsen over antisemitisme