80-plus Joden hebben eigen boek
In verzorgingshuis Beth Shalom was woensdagmiddag de presentatie van het foto- en interviewboek 80plus Joden. Mevrouw Sieny Cohen, een van de bewoners die in het boekwerk haar verhaal vertelt, overhandigde het eerste exemplaar aan Emile Schrijver; directeur van het Joods Historisch Museum. Schrijver en samensteller Ido Abram benadrukte in zijn presentatie dat de interviews een heel leven weergeven. “Joden zijn gelukkig meer dan de Holocaust”. De boeklancering werd voorafgegaan door de heropening van de entree van het Joodse bejaardentehuis. Het aanslaan van de mezoeza was voor veel bewoners een emotioneel moment. Bij dit Joodse gebruik wordt een kokertje met daarin op perkament teksten uit Deuteronomium in onuitwisbare inkt aangebracht op de deurpost van een woning of gebouw.
80plus Joden is een foto- en interviewboek met verhalen van bewoners van het Joodse verzorgingshuis Beth Shalom in Amsterdam. Over hoe het was om kind te zijn in de dertiger jaren, over de enorme impact van de oorlog op hun jeugd en verdere leven en over de kille opbouwjaren vijftig en zestig. Over het leven in Beth Shalom, wat Joods zijn voor hen betekent en wat hen bindt – ondanks de talloze interne meningsverschillen. Het boek geeft daarnaast een beeld van Beth Shalom als Joods verzorgingshuis. Betrokkenen van hoog tot laag, van de directeur tot de gastvrouwen, van de chef in de keuken tot de cliëntenraad, vertellen wat hen drijft om zich juist voor deze zorginstelling in te zetten. Voor lezers die niet bekend zijn met de Joodse tradities bevat het boek eveneens een uitgebreide begrippenlijst.
Zorgorganisatie Cordaan gaf de opdracht voor het maken van dit boek. Het bedrijf beheert Beth Shalom sinds 2014 en houdt de Joodse identiteit zorgvuldig in stand. De interviews zijn ingekaderd in een historisch overzicht van de geschiedenis van Joden in Nederland en de Joodse zorg. Ook andere bewoners van tehuis – niet allemaal Joods of ouder dan tachtig jaar – komen aan het woord. De gesprekken werden opgetekend tussen 2014 en 2016 door Ido Abram met behulp van een redactie. De foto’s zijn van Elsbeth Struijk van Bergen. Abram werd eerder bekend door zijn Joodse ‘schijf van vijf’. Deze bevat vijf belangrijke kenmerken waaraan Joodse Nederlanders hun identiteit kunnen ophangen.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren