Ali B. niet eerste ‘anti-Joodse Moccro-rapper’

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Rapper en entertainer Ali B. – het alias van Ali Bouali – heeft voor grote ophef gezorgd met zijn nieuwe song ‘Dat is money’. In de clip, zie beneden, zegt de Marokkaanse Nederlander dat hij ‘money als een Jew’ heeft. Nadat dit maandag bekend werd binnen de Joodse gemeenschap, heerste er grote verontwaardiging en boosheid binnen de groep. Volgens artiest B. wordt hij verkeerd geïnterpreteerd en is zijn song juist als ‘een compliment’ voor Joden bedoeld. Het is echter niet de eerste keer dat Marokkaans Nederlandse rappers zich ‘antisemitisch’ uiten. Collega’s Appa en Ismo gingen hem vooraf, zorgden voor veel heibel en kregen veel aandacht.

Nationale ‘knuffel-Marokkaan’ 
Tot op maandag gold Ali B. voor velen als ‘de nationale knuffel-Marokkaan’ – een term die hij zelf verfoeit. De rapper, afkomstig uit Zaandam, maakte begin jaren 2000 furore met zijn songs. Vervolgens werd hij ontdekt door bekend en bestuurlijk Nederland. Vele optredens in tv-shows en op officiële gelegenheden volgden. Zo gaven B. en toenmalig koningin Beatrix in 2006 elkaar nog een boksvuistje tijdens Koninginnedag in Almere (de huidige woonplaats van de artiest). In zijn eigen theatershows trok hij eveneens volle zalen, in de stad en op het platteland. Ali B. was rapper en ‘Marokkaan, maar met een lief randje’, zo leek het.

Een andere weg ingeslagen
Jarenlang stond B. voor openheid, tolerantie en verbinding. Zo trad hij zelfs op tijdens Bar en Bat Mitswa’s in de Joodse gemeenschap en was hij te zien tijdens de troonwisseling (2013) in het programmaonderdeel ‘Dit is uw land’, waarin bekende Nederlanders de show stalen. Met zijn nieuwe song ‘Dat is money’ lijkt B. een andere weg in te slaan. De clip, die een duidelijke ‘urban style’ in de polder moet uitstralen is een zogenoemde battle tegen collega Ronny Flex. De twee bieden tegen elkaar op waar het gaat om bekendheid, vrouwen en geld. Voor wat betreft het geld koketteert Ali B. met de zin ‘ik heb money als een jew’ (‘ik heb zoveel geld als een Jood’). Ook rapt hij over ‘golddiggers’, maar hiermee doelt hij op vrouwen die bij rijke mannen op geld uit zijn.

Grote Joodse verontwaardiging 
De clip is bij velen binnen Joods Nederland in het verkeerde keelgat geschoten. Los van dat er algemene consensus bestaat dat ‘money als een jew’ als antisemitisch kan worden gezien, hebben velen er waarschijnlijk geen rekening mee gehouden dat – de als politiek correct bekend staande – Ali B. zich antisemitisch kan uiten. Ali B. is toch salonfähig? vragen velen zich af. Dit verklaart mogelijk de grote Joodse verontwaardiging. Op haar Facebook-pagina uitte NIW-hoofdredactrice Esther Voet zich. ‘Dit. En ja, het gaat echt over Ali B: Joden, geld, vrouwen, deporteren. Laat Ali het nooit meer hebben over respect’, aldus Voet, die zichzelf op Twitter moest verweren tegen antisemitische fans van B. Voet sloeg van zich af.

‘Een compliment’
Volgens Ali B. zijn de beweringen dat zijn songtekst antisemitisch zou zijn volkomen onterecht. De zin waarin hij zegt dat hij ‘op zijn money zit als een jew’ is volgens de Marokkaanse Nederlander eerder een compliment aan het adres van de Joden, dan een belediging. “Ik noem ze juist goede zakenmensen,” zei hij maandag tegen Het Parool. De zin erna moet als niet meer dan een ‘woordspeling’ worden gezien. B. tegen de krant: “Golddiggers stuur ik door.” Hoe dan ook viel ook zijn verklaring niet in goede aarde. ‘Nu moeten we v #AliB de antisemitische stereotypering van ‘Joden en geld’ als compliment zien. Ga je schamen!’ twitterde oud-CIDI-directeur Ronny Naftaniel. Hij kreeg bijval van de in Israël wonende newswatcher Joop Soesan: ‘Hij – Ali B. red. – vind zich geen antisemiet en vrouwenhater, @AliBouali (Ali B) Waarom schrijf je dan zulke teksten?’

Niet de eerste in zijn soort
Met zijn antisemitische uitingen is Ali B. echter niet de eerste Marokkaans Nederlandse rapper die zich op dit pad begeeft. Zijn collega’s Appa en Ismo gingen hem vooraf. Zo was het Appa die in de zomer van 2014 op de Dam scandeerde ‘fuck de Talmoed’ en ‘Esther stinkvoet!’ (doelend op de toenmalig CIDI-voorvrouw). Hij kreeg er veel aandacht mee. Appa stond op een pro-Palestijnse demonstratie, waar hij het opnam voor onder andere terreurorganisatie Hamas, die op dat moment een oorlog met Israël uitvocht. Voet en anderen deden vergeefs aangifte tegen Appa, die nog steeds niet terug wil komen van zijn uitlatingen en bij zijn standpunten blijft. In 2015 zorgde hij opnieuw voor ophef, dit keer in verband met Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA), en afgelopen september kreeg hij een plekje op de linkse opiniesite Joop.nl.

Ismo voor de rechter
Rapper Ismo maakte in 2014 de single ‘Eensmans’ waarin hij Joden en homoseksuelen in het verdomhoekje zette. Bij de politie kwamen vier aangiftes binnen. In het lied geeft Ismo ‘flikkers geen hand’ en haat hij ‘die fuckin’ Joden nog meer dan nazi’s’. Een rechtsgang volgde. Net als Ali B. op maandag deed, verklaarde de Bredase rapper dat zijn teksten ‘verkeerd worden uitgelegd’. Intussen had hij ‘Joden’ in zijn song al vervangen voor ‘Zionisten’. Ismo tegen de rechter: “Wie hiphop luistert of een beetje van de straat is, weet dat flikkers slang is voor onbetrouwbare mensen. Je weet toch. Figuren die je iets flikken. Ik héb niks tegen homo’s.” Korte pauze, ingehouden lachje: “Al ben ik eerlijk, man. Ik heb er ook niks méé. Maar, daar ging die tekst helemaal niet over.” Het nummer was ook niet tegen alle Joden gericht. “Ik heb het over die Joden. Over zionistische Joden. Zij zorgen ervoor dat er niets overblijft van Palestina.” Ismo werd vrijgesproken en zijn tegenstanders gingen in hoger beroep.

Antisemitisme en probleemjeugd
Onder met name Marokkaans Nederlandse jongeren zijn rappers als Appa, Ismo en Ali B. razend populair. Volgens kenners kijkt menigeen tegen hen op en apen velen hen graag na. Uit onderzoek van het Rijk is bekend dat antisemitisme en anti-Israëlische gevoelens hoogtij vieren binnen de Marokkaanse en Turkse jeugd in Nederland. Dit komt onder meer door de invloed van complottheorieën over Israël en Joden op internet, en op de satelliettelevisie uit het Midden-Oosten. Niet alleen onder jongeren is antisemitisme en anti-Zionisme gewoon, maar ook bij een aantal volwassenen lijkt dit zo te zijn. Maandag werd bekend dat op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van de politieke beweging DENK anti-Zionisten staan. Hun beweringen liegen er niet om.

Voorbeeldfunctie?
Volgens critici zouden rappers als Ali B. en Ismo juist een andere rol kunnen aannemen. In plaats van Joden te ‘bashen’ zouden ze hun voorbeeldfunctie kunnen gebruiken door bruggen naar Joodse Nederlanders te slaan. Een boodschap van tolerantie en respect, die Ali B. jarenlang leek uit te dragen, zou daarin de beste kunnen zijn. Het blijft echter een raadsel waarom dit telkens niet gebeurt, menen zij. Zeker is dat deze artiesten zich beroepen op hun vrijheid van meningsuiting. Dat recht is een groot goed. Echter, het gebruik maken totale vrijheid om de ander te beledigen zorgt volgens critici voor meer spanningen tussen groepen in de Nederlandse samenleving, zo meent ook Jonet-columniste Hanneke Gelderblom. Dit geldt volgens haar ook voor politici als Geert Wilders. Zo pleitte ze bij hem nog voor een andere insteek. Lees hier haar column.

Categorie:

Home » Achtergrond » Ali B. niet eerste ‘anti-Joodse Moccro-rapper’