VS uit Mensenrechtenraad om Israël
De Verenigde Staten zijn uit de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN) gestapt om de aanhoudende subjectiviteit rond Israël. Volgens Nikki Haley, de permanente ambassadeur van Amerika bij de VN, is er sprake van een ‘chronische vooringenomenheid’ waar het Israël betreft. Haar land pikt dit niet langer en vertrekt daarom uit de raad. Volgens Haley en president Donald Trump is de raad uitgegroeid tot een beschermer van mensenrechtenschenders, niet van de mensenrechten. Trump probeert de wereldorde sinds zijn aantreden te tarten.
De VS heeft sinds de oprichting van de Mensenrechtenraad kritiek gehad op het functioneren ervan. In 2006, toen de raad werd opgericht, koos het land voor een boycot. In gebeurde onder leiding van de toenmalige Amerikaanse VN-ambassadeur John Bolton, thans de veiligheidsadviseur van president Trump. Volgens experts heeft Bolton nu zijn kans schoon gezien en heeft hij Israël als alibi genomen om uit de raad te vertrekken. Destijds duurde de boycot drie jaar. In 2009, onder president Obama, kwamen de Amerikanen toch in de raad. Nu zijn ze er weer uit.
De Amerikaanse beschuldigingen aan de VN-Mensenrechtenraad zijn echter niet nieuw. Zo is Israël het enige land dat een vast agendapunt is in de vergaderingen. Altijd is het agendapunt zeven met de titel: ‘Israël en de mensenrechtensituatie in Palestina en andere bezette Arabische gebieden’. De raad heeft Israël in meer resoluties veroordeeld dan alle andere VN-lidstaten tezamen. Ook heeft de raad veel anti-Israëlische rapporten geproduceerd. Volgens Bolton, Haley en Trump is dit hypocriet tot op het bot, omdat in de raad juist staten meedoen die de mensenrechten zelf in het kwadraat schenden. Hieronder vallen volgens Haley onder meer China, Cuba en Venezuela. Zij worden echter veel minder tot verantwoording geroepen.
Volgens experts is het Amerikaanse vertrek uit de VN-Mensenrechtenraad een nieuwe stap van president Trump in het tarten van de bestaande wereldorde. Sinds zijn aantreden, in januari 2017, heeft hij diverse eenzijdige acties gedaan en besluiten genomen die indruisen tegen de bestaande normen. Zo trok Amerika zich terug internationale verdragen en bereidt het land handelsoorlogen met andere landen voor. Ook het verhuizen van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem valt in dit rijtje. Hoewel velen in Israël en de Joodse wereld dit als een geschenk uit de hemel zien, maakt Trump er diplomatiek gezien geen vrienden mee, zo menen deskundigen. Zijn recente optreden in de G7 van rijkste industrielanden deed de wenkbrauwen van onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel fronzen. Trump wil dat Rusland weer terugkeert aan tafel, maar de G7 had in 2014 besloten dat Moskou er niet meer bij hoorde vanwege de inval in de Krim.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren