België gastheer vredesconferentie over conflict Israël en Palestijnen

Minister Lahbib in gesprek met Ari Epstein in Zuid-Afrika (foto: K. Rijken)

De EU, VN, Arabische Liga en Saoedi-Arabië slaan de handen ineen om tot een vredesinitiatief te komen voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Deze zogenoemde Peace Day Effort voor het Midden-Oosten wordt in oktober voor het eerst in Brussel gehouden. Israël en de Palestijnen zullen op deze dag niet aanwezig zijn. Bij Israël ligt de keuze voor België als gastheer moeilijk vanwege de lastige relatie met dat land.

‘Onhoudbaar’

De keuze voor België viel in de slipstream van de algemene vergadering van de Verenigde Naties in new York. Daar maakten de VN, EU, Arabische Liga en de Saoedi’s hun vredesinitiatief bekend. Volgens de Belgische minister Hadja Lahbib (MR) is de keuze voor België niet toevallig, zo schrijft De Standaard. “We zijn een betrokken partij,” aldus de politica tijdens een persbijeenkomst. Haar collega Caroline Gennez (Vooruit) voor Ontwikkelingssamenwerking vulde aan dat de situatie in de betwiste gebieden volgens haar ‘onhoudbaar’ is.

Diplomatieke ruzie

Eind augustus ontstond er een diplomatieke ruzie tussen België en Israël vanwege omstreden uitspraken van Gennez. Volgens haar vegen de Israëli’s ‘hele Palestijnse dorpen in de bezette gebieden van de kaart’. Dat klopt natuurlijk niet en mede daardoor moest de Belgische ambassadeur uitleg komen geven aan de Israëlische regering. Minister Lahbib deed vervolgens hetzelfde met de Israëlische ambassadeur in Brussel, die later nog een gesprek had met Gennez. Die laatste veranderde haat standpunt niet.

‘Good cop, bad cop’

In New York zeiden beide ministers ‘good cop, bad cop’ te spelen. België blijft bij zijn standpunt. “Onze ambassadeur heeft gewoon het regeerakkoord uitgelegd,” zei Lahbib, die verklaarde op dezelfde lijn als Gennez te zitten. “Onze positie is trouwens nooit veranderd. Scholen die we zelf in de Palestijnse gebieden hebben gebouwd worden met de grond gemaakt. Dat is onaanvaardbaar, erg pijnlijk. We hopen daarbij de Europese Unie op één lijn te krijgen.” Beide ministers wezen op het Vivaldi-regeerakkoord.

Later aanhaken

In een eerste fase van het vredesinitiatief worden Israël en de Palestijnen niet bij het betrokken, aldus de krant. Er wordt gewerkt in drie werkgroepen: politiek en veiligheid, economie en milieu en de ‘menselijke dimensie’. Na deze vredesdag in Brussel moet het werk worden voortgezet om uiteindelijk tot een vredesvoorstel voor Israël en de Palestijnen te komen. Die zouden dan later moeten aanhaken.

Vivaldi

De relatie tussen België en Israël is al enige jaren enigszins gespannen. Dat komt door het regeerakkoord van de huidige Vivaldi-regering, waar de vier politieke families – vier linkse en drie rechtse – in vertegenwoordigd zijn. Onder druk van de linkse coalitiepartijen PS, Vooruit, Groen! en Ecolo is het land meer pro-Palestijns geworden en ageert het vaker tegen Israël. Tegelijkertijd zijn er in de afgelopen jaren Belgische ontwikkelingsprojecten door Israël gesloopt in de betwiste gebieden omdat ze op illegale wijze waren neergezet. Daar is in Brussel chagrijn over.

Lees ook:

 

Categorie: |

Home » Nieuws » België gastheer vredesconferentie over conflict Israël en Palestijnen