Bezetting UGent na juridisch getouwtrek voorbij

Anti-Israël-demo Gent na einde bezetting UFO, 14 juni 2024 (beeld: courtesy)

‘We will be back! You can’t stop the revolution’ stond vrijdag te lezen in het gebouw UFO van de Universiteit Gent (UGent). Het spandoek was opgehangen nadat anti-Israël-activisten uit eigen beweging waren vertrokken om een gedwongen ontruiming met arrestaties te voorkomen. Een dag ervoor had de rechter bevolen dat ze weg moesten gaan, omdat de acties niet langer vreedzaam waren. Er volgden nog wel een demonstratie waarbij ook het omstreden Samidoun aanwezig was.

In Gent was het al weken onrustig rond de universiteit en in de binnenstad. Anti-Israël-activisten bezetten gebouwen en gingen tot gewelddadige acties over om de UGent te dwingen alle banden met Israël te verbreken. Enig succes kwam er onlangs toen rector magnificus Rik Van De Walle besloot alle projecten met Israëlische universiteiten stop te zetten omdat de mensenrechtencommissie van de universiteit stelde dat er een kans zou kunnen zijn dat deze partners het oorlogsrecht zouden schenden.

Hof van beroep

Na het besluit gaven de anti-Israël-activisten niet op. Ze versterkten hun acties en barricades, en bleven doorgaan met hun bezetting. Daarom stapte Van de Walle stapte naar de rechter om het UFO-gebouw in de Sint-Pietersnieuwstraat, dat sinds 6 mei bezet wordt, te laten ontruimen. Vorige week vrijdag had een rechter het verzoek van de UGent nog afgewezen, maar woensdag tekende de universiteit beroep aan. Het hof van beroep gaf de universiteit donderdagmiddag gelijk: de actievoerders moesten vertrekken.

Keuken

In het arrest staat dat de UGent een plek is voor debat en protest, en dat dit aanvankelijk vreedzaam verliep, maar dat de toestand inmiddels is geëscaleerd. ‘Het hof kan er niet omheen dat er niet langer (slechts) sprake is van een zuiver vreedzaam protest, geïnitieerd door geëngageerde studenten. Niet alleen de duur van de bezetting, maar vooral de omvang ervan is problematisch geworden’, aldus het hof, dat erop wijst dat de activisten in de houten hal een keuken hebben opgezet. ‘De bijhorende overlast (vandalisme, seksueel grensoverschrijdend gedrag, diefstal) blijft toenemen;.

Dwangsommen

Volgens de rechter moesten de activisten uiterlijk op vrijdag om twaalf uur in de midden weg zijn. Deden ze dat niet, dan zou het gebouw door de oproerpolitie worden schoongeveegd. Het spande er even om: zouden de anti-Israël-activisten de confrontatie aangaan of niet? Uiteindelijk kozen ze eieren voor hun geld en verlieten ze de UFO vrijwillig. Er hingen bovendien dwangsommen van 250 euro per persoon boven het hoofd van iedere activist. Verder zou de UGent de schade en beveiligingskosten nog op hen kunnen verhalen, die neerkomen op ten minste een kleine 45.000 euro.

Voorman Khatib van Samidoun België (beeld: courtesy)

Samidoun

De activisten ruimden op vrijdag hun tentjes op en paken alles in, om vervolgens zonder te rellen weg te lopen. Er was vrijdagavond niettemin een demonstratie in de straten van Gent, waarin de universiteit werd beschuldigd van het faciliteren van ‘genocide’. Volgens de activisten heeft de rechter het bij het verkeerde eind. Ze zijn erg boos. Bij de demonstratie was ook voorman Mohammed Khatib van de Belgische tak van de pro-Hamas-stichting Samidoun aanwezig. Vanuit het federaal parlement is al opgeroepen die club te verbieden, omdat ze terreurbeweging Hamas zou steunen.

UAntwerpen

De rector van de UAntwerpen vreest nu dat de actievoerders aan de UGent zich zullen voegen bij de bezetters die het Agora-gebouw van zijn bezetten. Tegen Het Nieuwsblad zegt hij: “Ik vernam deze ochtend ook dat studenten van UGent naar Antwerpen zouden oversteken en bij ons hun intrek als bezetter nemen. Dit zijn wellicht de meest radicale studenten aldaar, die verantwoordelijk zijn voor de geweldplegingen en andere acties; de veiligheid aan onze instelling wordt dus nog veel meer bedreigd.”

Oversteken

De kans dat de anti-Israël-activisten oversteken van Gent naar Antwerpen is aannemelijk, aangezien de bezetting van een universiteitspand daar nog doorloopt. Ook daar is het wekenlang aan de gang en is de schade aanzienlijk. De rechter heeft er nog niet ingegrepen en het universiteitsbestuur is met zijn eigen mensenrechtencommissie in contact, die eventuele mensenrechtenschendingen van Israëlische partners onderzoekt.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | |

Home » Nieuws » België » Bezetting UGent na juridisch getouwtrek voorbij