Brazilië: ‘Jeruzalem is niet Israël’
Paspoorten van Brazilianen die in Jeruzalem geboren zijn, zullen niet langer Israël als geboorteland vermelden. Dat heeft het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken besloten. Dit in navolging van de VS, Canada en Frankrijk, waar ook alleen Jeruzalem als geboorteplaats wordt gegeven, zonder daarbij Israël te noemen. Het aantal houders van een Braziliaans paspoort dat in Jeruzalem is geboren wordt rond de 60 geschat, terwijl er in totaal zo’n 15.000 Israëli’s in Brazilië wonen.
Enclave
Het oorspronkelijke verdelingsplan van de Verenigde Naties voor het Brits mandaat over Palestina beoogde Jeruzalem, dat door zowel Joden als Arabieren wordt opgeëist, als een internationaal bestuurde enclave. Maar na de Arabische afwijzing van dat plan werd de stad opgedeeld in een westelijk deel onder Israëlisch bestuur en een oostelijk deel onder Jordaans bestuur. In de Zesdaagse Oorlog van 1967 veroverde Israël ook het oostelijk deel van de stad.
Israël wordt internationaal bekritiseerd vanwege het bestuur over Oost-Jeruzalem, dat vaak als bezetting wordt omschreven. Ook de Palestijnse Autoriteit claimt Jeruzalem als hoofdstad voor een te stichten Palestijnse staat, hoewel opeenvolgende Israëlische leiders hebben gezworen de stad nooit meer op te delen.
Willekeurig
Floriane Passero, een Braziliaans-Joodse oppositieleider, heeft de recente beslissing om niet heel Jeruzalem als Israëlisch grondgebied te erkennen afgedaan als ‘willekeurig’. Dit besluit ‘bevestigt enkel het vooringenomen regeringsstandpunt over Israël’, liet hij in een verklaring weten.
“Los van het vredesproces tussen de twee volkeren, zal Jeruzalem de ondeelbare hoofdstad van Israël blijven. Iedere burger die daar geboren is heeft het recht om zijn geboorteland Israël uit te dragen,” aldus Passero.
De relatie tussen Brazilië en Israël is de laatste jaren sterk bekoeld. Onder het bewind van de Socialistische Arbeiderspartij heeft Brazilië meermaals het Israëlisch regeringsbeleid veroordeeld. Volgens de partij zou dat in strijd met het internationaal recht zijn [bl].
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren