Brexit zorgt waarschijnlijk voor prijsverhoging koosjer vlees
De prijs van het koosjere vlees in Groot-Brittannië zal hoogstwaarschijnlijk omhoog gaan wanneer het land uit de Europese Unie treedt. Vooral koosjer rundvlees zal veel duurder worden, omdat een groot deel van dit vlees moet worden geïmporteerd. Het is nog onduidelijk hoe hoog de prijs precies zal worden. Dit hangt af van het soort Brexit dat er komt. Bij een ‘no deal Brexit’ zal het ritueel geslachte rundvlees mogelijk veel duurder worden dan bij een uitreden met een aangenomen akkoord. Lamsvlees wordt waarschijnlijk minder duur, maar er kan wel een run op dit vlees ontstaan.
Pools koosjer vlees
Woensdag beslissen de Europese regeringsleiders met de Britse premier Theresa May mogelijk of de Brexit zal worden uitgesteld na 12 april. De politica wil een uitstel tot 30 juni, maar bepaalde Europese landen waaronder Frankrijk, Oostenrijk en Spanje voelen daar weinig voor. Nederland zou hier pragmatisch in staan. In het kader van de Brexit kijkt de Joodse gemeenschap van Groot-Brittannië ook naar de koosjere producten die zij moet importeren. De prijs van rundvlees wordt waarschijnlijk een groot probleem, omdat dertig tot vijftig procent van het religieus geslachte vlees uit andere EU-landen komt. Het meeste vlees komt uit Polen waar het volgens de sjechita wordt geslacht.
Hamsteren
Koosjer lamsvlees wordt waarschijnlijk minder duur voor de Britse Joden, omdat Groot-Brittannië vrijwel al haar koosjere lamsvlees in eigen land produceert. Echter, als er een Brexit komt zonder akkoord (in dat geval is het land van de ene op de andere dag afgesloten van de EU) en de prijs van rundvlees gaat omhoog, dan komt er mogelijk een run op koosjer lamsvlees waardoor de prijs van dat product ook zal stijgen. Daarnaast is er nog koosjer gevogelte. Daar hebben de Brits-Joodse vleesbedrijven naar het schijnt genoeg van in huis. Het is niet duidelijk of de Britse Joden aan het hamsteren zijn.
‘Goed voorbereid’
De koosjere vleesbranche in Groot-Brittannië communiceert wisselend over de stand van zaken rond het rundvlees. Het Manchester Beth Din bevestigt aan The Jewish Chronicle – de Britse evenknie van Jonet.nl – dat ‘honderd procent van het verse rundvlees Brits is’. Daarentegen zegt de London Board for Shechita (LBS) dat het een deel van zijn rundvlees importeert en dat er voorbereidingen zijn getroffen om meer vlees in eigen land aan te schaffen. De LBS laat in het midden of zijn klanten straks nog voldoende kan bedienen. “De markt voor geïmporteerd koosjer rundvlees kan kwetsbaar zijn door het opleggen van tarieven,” zegt een woordvoerder van LBS.
Een beetje duurder
De Londense koosjere slager Silvermans probeert de situatie te relativeren. Eigenaar Stephen Grossman zegt tegen The Jewish Chronicle dat het vlees ‘waarschijnlijk een beetje duurder zal worden’. Sommige spelers komen mogelijk in de problemen. “Het zal gevolgen hebben voor die bedrijven die geen Britse leveranciers hadden, omdat ze altijd op zoek waren naar lagere kosten. Zij zullen nu naar de Britse slachthuizen terug moeten gaan,” legt Grossman uit. Er komt misschien een tekort aan Brits vlees in het algemeen, zegt hij. “Koosjer rundvlees zal waarschijnlijk iets duurder worden omdat er meer vraag naar is. De Britse leveranciers kunnen mogelijk de prijzen verhogen.”
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren