Hoge Amsterdamse onderscheiding voor rabbijn Menno ten Brink

Ten Brink
Twitter

Rabbijn Menno ten Brink van de Liberaal Joodse Gemeente (LJG) in Amsterdam heeft een Frans Banninck Cocq Penning gekregen voor zijn verdiensten. De rabbijn, die bijna 25 jaar in het vak zit, ontving de prijs uit handen van burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) van Amsterdam. Zij was aanwezig bij een speciale Chanoekadienst in de LJG-synagoge en verraste Ten Brink met de onderscheiding. Bij de dienst waren zo’n 450 mensen aanwezig, waaronder familieleden, vrienden en bekenden van de rabbijn. Ook minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid was in de sjoel. De Frans Banninck Cocq Penning is een hoge Amsterdamse onderscheiding die aan Amsterdammers wordt uitgereikt die zich ten minste tien jaar verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad. Ten Brink kreeg de award vanwege ‘zijn jarenlange betrokkenheid bij de LJG Amsterdam, inspanningen binnen de Joodse samenleving en vrijwillige inzet voor onder meer het Nederlands Auschwitz Comité,’ zo laat de gemeente Amsterdam weten.

Onbevooroordeeld
Burgemeester Halsema sprak over de grote betekenis van de rabbijn voor de hoofdstad. “Mensen zoals jij die onbevooroordeeld in het leven staan, die de nuance zoeken en die het menselijk tekort op milde wijze aanvaarden, zijn zeldzaam,” aldus de burgermoeder. Minister De Jonge roemde de vele contacten die Ten Brink heeft met vertegenwoordigers van andere religies. “In jouw optiek heeft elk vastgelopen gesprek een opening, je hoeft hem alleen maar te vinden,” zei Jonge, die tevens vicepremier is. Naar aanleiding van het verhaal over het wonder van Chanoeka maakte hij een verbinding naar het heden. “Als de geschiedenisboeken niet genoeg zijn om antisemitisme uit te bannen, dan moeten we als samenleving nog harder aan de slag,” In het onderwijs moeten de verhalen over de Sjoa aan de jeugd verteld blijven worden. Het Rijk maakt daar 1,25 miljoen euro voor vrij.

24/7 rabbijn
Ook voorzitter Hans Weijel van de LJG Amsterdam hield een korte toespraak. Hij prees rabbijn Ten Brink voor zijn inzet. “Menno is een rabbijn zoals, naar mijn bescheiden mening, een rabbijn hoort te zijn. In de Pirké Awoth, de Spreuken der Vaderen, staat dat we ieder mens niet naar zijn of haar gebréken moeten beoordelen maar naar zijn verdiensten. En dat is precies wat Menno doet.” Ten Brink is een rabbijn die dag en nacht klaar staat voor de leden van de LJG. Weijel: “Geen van negen tot vijf rabbijn. Ik zei het al eerder, je bent een bij nacht en ontij rabbijn, een onvermoeibare 24/7 rabbijn.” De LJG Amsterdam is gegroeid tot een gemeente met tweeduizend leden, de grootste van Nederland. Daarom krijgt Ten Brink er binnenkort een collega bij, aldus Weijel.  “Menno, je gaat niet alleen mee met je tijd, je staat geestelijke vrijheid voor. Hier in de kille en buiten de kille, in contact met anders gelovigen. Hun grote vertegenwoordiging is hier daarvan het bewijs. Geestelijke vrijheid is uitermate belangrijk.”

Verschillende functies
Menno ten Brink studeerde aan het Londense Leo Baeck College voor liberaal Jodendom en behaalde daar de titel van rabbijn. Hij was aanvankelijk als rabbijn werkzaam in verschillende Joodse gemeenten in Nederland en werd bijna 25 jaar geleden benoemd in zijn huidige functie binnen de LJG Amsterdam. Ten Brink leidt diensten in zijn gemeente op vrijdagavond, de sjabbat en tijdens de Joodse feestdagen. Naast zijn rol als rabbijn heeft hij functies als vicevoorzitter van de Europese Unie voor progressief Jodendom en decaan bij het Levisson Instituut. Tevens is Ten Brink lid van de Raad van Toezicht van de Anne Frank stichting en verzorgt hij het religieuze gedeelte van de jaarlijkse Auschwitz herdenking op Holocaust Memorial Day. Als rabbijn zet hij zich extra in voor de dialoog tussen Joden, christenen en moslims.

Over de penning
De Frans Banninck Cocq Penning is een onderscheiding van de stad Amsterdam die vernoemd is naar Frans Banninck Cocq, oud-burgemeester van de hoofdstad en kapitein op het schuttersstuk De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. De prijs is ingesteld in 1996 en wordt verleend aan Amsterdammers die zich ten minste tien jaar bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt op cultureel, maatschappelijk of economisch gebied met minstens landelijke uitstraling. De prijs is een stalen penning van zes centimeter doorsnede in een zwart doosje, met bijbehorende zilveren insigne in 1997 ontworpen door Mirjam Mieras. Bekende Joodse Amsterdammers gingen rabbijn Ten Brink vooraf, waaronder bestuurder Uri Coronel, bestuurder Jaap Fransman, acteur Jeroen Krabbé en kleinkunstenaar Herman van Veen.

Amsterdam Lights
Niet alleen rabbijn Ten Brink viel deze weej in de prijzen. Ook Felix Guttmann, voorzitter van het Amsterdam Light Festival, ontving een Frans Banninck Cocq Penning uit handen van burgemeester Halsema. De ondernemer kreeg de onderscheiding vanwege zijn jarenlange culturele en maatschappelijke inzet voor de hoofdstad. Guttmann was van 1984 tot 2016 de eigenaar van het rondvaartbotenbedrijf Canal Company. Hij was onder andere een aanjager van het milieuvriendelijk varen in de Amsterdamse rondvaartbranche. In 2012 zette hij het Amsterdam Light Festival op, dat inmiddels voor de zevende keer in het grachtengebied wordt gehouden. Guttmann heeft een Joodse achtergrond.

Categorie:

Home » Nieuws » Hoge Amsterdamse onderscheiding voor rabbijn Menno ten Brink