Hongaarse neonazi’s vallen Joods centrum Boedapest aan

Twitter

Neonazi’s hebben geprobeerd brand te stichten in Auróra, een Joods gemeenschapscentrum in Boedapest. De schade bleef beperkt en niemand raakte gewond. Het centrum was leeg toen de rechts-extremisten het aanvielen. Dat meldt directeur Adam Schonberger van Marom, de Joodse vereniging die Auróra runt en bezit. De vereniging heeft een missie om jonge ongebonden Hongaarse Joden en anderen te bereiken. De schrik zit er goed in. Gesproken wordt van een antisemitische aanslag.

De neonazi’s van de nieuwe groep Légio Hungária deden de poging tot brandstichting. Zij zien het centrum onder meer als een onderdeel van het netwerk van George Soros, de Joodse Hongaar die naar Amerika emigreerde en van daaruit een zakelijke en filantropische organisatie opbouwde. In Hongarije ondersteunt hij progressieve en links-liberale projecten. Volgens de neonazi’s valt Marom daar ook onder. De vereniging is echter onderdeel van het conservatieve Joodse kerkgenootschap Masorti, dat overal ter wereld organisaties en synagogen heeft.

Wel biedt Marom onderdak aan anderen, waaronder het Hongaars-Joodse persagentschap en de homorechten-organisatie Budapest Pride. Ook een mensenrechtengroep voor migranten en vluchtelingen is bij de Joodse vereniging onder dak. De neonazistische aanvallers kwamen met een grote groep. Ze trokken een regenboogvlag van de gevel en staken die in de fik. Een van hen had een tatoeage op zijn hoofd met de tekst: ‘Sla de Jood!’ Volgens kenners is er sprake van een aanslag met antisemitische inslag, onder meer omdat het om een Joods centrum gaat.

De Hongaarse premier Viktor Orbán beloofde eerder meer veiligheid voor Joden in Hongarije. Hij zwoer het voor de Joden op te nemen, onder meer tijdens een persmoment met zijn Israëlische evenknie Benjamin Netanyahu. Orbán heeft nog niet gereageerd op het incident. Eerder werd door zijn regering een hetze gevoerd tegen Soros. De anti-Soros campagne had ook antisemitische trekken. Deze posters zijn op een gegeven moment verwijderd.

Lees ook:
Hongarije geeft 3 miljoen euro uit voor bestrijding Jodenhaat

De Hongaarse regering trekt een kleine drie miljoen euro uit om antisemitisme in Europa te bestrijden. De helft van het geld gaat naar door de Hongaarse overheid geleide initiatieven. De andere helft gaat naar non gouvernementele projecten die worden gecoördineerd door de Association of the United Hungarian Jewish Congregation (EMIH). Deze Chabad-organisatie staat in contact met de regering in Boedapest.

Soros sluit kantoor in Hongarije
De Open Society Foundations (OSF) van de Joods-Hongaars-Amerikaanse filantroop en miljardair George Soros sluit haar kantoor in Boedapest. De stichting zegt dit besluit genomen te heb ben vanwege het ‘steeds repressiever wordende politieke en juridische klimaat’ in Hongarije. Premier Viktor Orbán nam eerder al maatregelen en kwam ook met een campagne tegen Soros. Momenteel is er een 
Stop Soros-wet in de maak.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Hongaarse neonazi’s vallen Joods centrum Boedapest aan