Hoofdredactie Trouw geeft fouten toe na ophef over artikel rond Chaja Polak

wiki

De ophef die deze week ontstond na een column van Frits Barend op Jonet.nl over een Trouw-artikel rond schrijfster Chaja Polak, blijft niet zonder gevolgen. Hoofdredacteur Cees van der Laan van dagblad Trouw heeft in zijn wekelijkse brief aan de lezers aangegeven dat er fouten zijn gemaakt. In de bijlage Letter&Geest werden er twee interviews naast elkaar geplaatst, een met Polak en een met Isabel van Boetzelaer. Polak wist daar niets van en voelde zich op het verkeerde been gezet. Columnist Frits Barend maakte hier maandag op Jonet.nl melding van en sprak van ‘karaktermoord’ door Trouw op de 77-jarige schrijfster. Ook schreef hij dat Polak gelijk wordt gesteld aan ‘een drammerig kind van een veroordeelde oorlogsmisdadiger’. Lees de hele column hier.

In zijn wekelijkse verantwoording aan de lezers gaat Trouw-hoofdredacteur Van der Laan uitgebreid op de casus in. ‘Als we het over fouten of verkeerd uitgepakte ideeën hebben die voor u als lezer van belang zijn, moeten we ook kunnen toegeven dat iets niet goed is gegaan. Dat geldt bijvoorbeeld voor de verhalen in Letter&Geest van vorige week, naar aanleiding van twee boeken over de Tweede Wereldoorlog van de schrijfsters Chaja Polak en Isabel van Boetzelaer. Chaja Polak had een boek geschreven over haar ouders en over het gebrek aan kennis over de Holocaust en het vertekenen van de historische waarheid van de Tweede Wereldoorlog. In de eerste plaats was dit boek vooral een aanklacht tegen het omstreden boek van Van Boetzelaer over haar vader, die vrijwillig voor de SS koos en later voor de Gestapo werkte. De schrijfster had allerlei nare feiten over haar vader weggelaten en de ­kritiekloze ontvangst van dit boek stoorde Polak’.

Als een soort hoor en wederhoor werden de twee interviews naast elkaar geplaatst, zo geeft Van der Laan aan. Daarbij werden ‘ook foto’s van beide ouders werden afgedrukt, in de hiërarchie van gelijkwaardige omvang. “Een onaanvaardbare, onzorgvuldige handelwijze,” meende Chaja Polak op de opiniepagina van de maandagkrant, omdat zij zich op het verkeerde been gezet voelde. Zij zag hierin de noodzaak van haar boek bevestigd, “in mijn woorden de nivellering van dader- en slachtofferschap”. In zijn vaste rubriek op vrijdag gaf de ombudsman haar gelijk. “Ik onderschrijf dat. De intentie was wellicht goedbedoeld, maar pakte in aanprijzing, lengte van de interviews, vormgeving en fotokeuze ongelukkig uit,” zo schrijft Van der Laan. Later voegt hij daar aan toe: ‘Waar we ook werken, we moeten ons altijd afvragen waarom we iets doen. Ook al denk je dat je je bij je werk laat leiden door feiten of objectieve gedragingen, voorkeuren en vooroordelen zitten in alle lagen van ons denken en gedrag’.

Categorie:

Home » Nieuws » Hoofdredactie Trouw geeft fouten toe na ophef over artikel rond Chaja Polak