‘Iemand zei op Twitter: Hitler is er eentje vergeten’

Géza Weisz (beeld: Twitter)
Géza Weisz (beeld: Twitter)

JONAG, de vereniging voor naoorlogse generatie-Joden, vierde zondag haar twintigjarig bestaan in De Balie in Amsterdam. Het programma ‘Gelukkig naoorlogs’ zat vol met sprekers die het hadden over hun kennis en ervaring van het leven na de Tweede Wereldoorlog. In een panelgesprek vertelden Fransz en Géza Weisz, Frits en Barbara Barend en Job en Jaap Cohen over hoe de oorlog en het Joods zijn hun leven heeft beinvloed. Onder leiding van journalist Max van Weezel kwamen er mooie uitspraken. 

Ondanks dat zij van de tweede en derde generatie zijn die de Sjoa heeft overleefd, kon het zestal concluderen dat de oorlog nog steeds een impact heeft op hun levens. Met name antisemitisme is daarin veelzeggend. “Op Twitter kreeg ik een tweet naar mijn oren met de boodschap: Hitler is er eentje vergeten. Dat raakte me diep. Ik heb de tweet naar mijn followers gestuurd, dat zijn er enkele duizenden,  vervolgens is die tweet weer rondgegaan”, aldus acteur Géza Weisz (27), onder meer bekend van de film ‘Alleen maar nette mensen’. De tweet bleek uiteindelijk verstuurd door een puber uit de Achterhoek. “Hij is door de crowd kapot gemaakt op twitter en is thuis door een heel team ingelicht over de Holocaust”. Vader en filmmaker Frans Weisz sprak minder over antisemitisme, maar kon wel beamen dat de oorlog ervoor heeft gezorgd dat hij veel films over dat thema heeft gemaakt. Voor Geza heeft het Joods zijn ook haar voordelen: “Zeker nu ik in LA naar een baan zoek.”

Ook Barbara Barend vertelde over haar ervaringen met het Joods zijn. “Ik ben niet erg Joods opgevoed, maar vond het juist erg leuk om Joods te zijn en heb bij de LJG mijn Bat Mitswa gedaan. Van mijn ouders moest ik veel boeken lezen over de oorlog, zoals ‘Wie niet weg is, is gezien’ van Ida Vos”, aldus de sportjournaliste. Zij is trots op haar Joodse achtergrond. Haar vader, journalist Frits Barend, stelde dat het Jodendom zijn gevoel voor rechtvaardigheid heeft vergroot. “Ik denk daardoor niet in groepen en ben een luis in de pels van autoriteiten. Ook accepteer ik nooit bevelen.” De twee worden bij tijd en wijlen bedreigd. Barbara: “Mensen zeggen dan: die had vergast moeten worden of schelden je op straat uit.” Frits: “Ja, het antisemitisme komt terug”. 

Oud-burgemeester Job Cohen van Amsterdam en zijn zoon, wetenschapper Jaap Cohen, krijgen minder vaak te maken met antisemitisme maar worden wel altijd met hun Joods zijn geconfronteerd. “Mensen zien mijn vader toch als Jood, terwijl hij daar eigenlijk bijna niets mee doet. Het hoort bij zijn imago. Ik merkte dat erg sterk toen hij partijleider was van de PvdA”, aldus zoon Jaap. De politicus kon dat bevestigen. “Het Jodendom heeft ook mijn gevoel voor minderheden vergroot. Daar moet je voor opkomen en die hebben een plek nodig. Mijn motto van ‘de boel bij elkaar houden’ komt ook voort uit die gedachte”. Verder veroordeelde hij Wilders over diens uitspraken over ‘minder Marokkanen’. “Ik vind het vreselijk hoe sommige Joden meeheulen met de PVV. Kijk, je kunt er niks aan doen dat je Joods of Marokkaans bent”. 

De middag van JONAG werd druk bezocht: ongeveer honderd leden kwamen erop af. Ook was er een lezing van historicus Bart Wallet en een presentatie van documentairemaakster Natascha van Weezel. De dag werd afgesloten door ex-nieuwslezeres Marga van Praag, die herinneringen ophaalde aan haar jeugd [bl]. 

Categorie:

Home » Nieuws » ‘Iemand zei op Twitter: Hitler is er eentje vergeten’