Israël en Libanon bereiken akkoord over grens in Middellandse Zee

Energean Power
Productieplatform Energean Power (beeld Energean)

Israël en Libanon hebben een akkoord bereikt over de grens in de Middellandse Zee. De overeenkomst kwam tot stand dankzij bemiddeling van de Verenigde Staten. De Israëlische premier Yair Lapid sprak in een verklaring van een ‘historisch akkoord’. Het belangrijkste struikelblok bij de onderhandelingen waren de enorme gasvoorraden in de zeebodem.

Beide landen hebben overeenstemming bereikt over de verdeling van een gebied van ongeveer 855 vierkante kilometer. In dit oostelijk deel van de Middellandse Zee liggen de rijke Karish- en Qana-gasvelden. Premier Yair Lapid denkt dat het parlement het akkoord snel zal goedkeuren. “Deze historische gebeurtenis versterkt de Israëlische veiligheid, levert miljarden dollars op voor onze economie en verzekert de stabiliteit aan onze grens in het noorden”, zei Lapid. Ook de Libanese president Michel Aoun verwacht weinig interne tegenstand. Volgens hem is aan alle eisen voldaan die het land heeft gesteld.

Gasvoorraden
Volgens de krant The Times of Israel komt het Qana-gasveld in Libanese handen, en kan Israël beginnen met de ontginning van het Karish-veld. De pijpleidingen liggen er al, en het Israëlische concern Energean heeft opdracht gekregen om over enkele weken de gaswinning in het Karish-veld op te starten.

De oplossing van het geschil over de zeegrens is bovendien goed nieuws voor de Europese Unie. Vanwege de boycot van Russisch gas is de EU op zoek naar andere leveranciers. Tijdens een bezoek aan Jeruzalem in juni van dit jaar zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie dat de EU ‘manieren onderzoekt om onze energiesamenwerking met Israël te intensiveren’. Met toenmalig premier Naftali Bennett sprak zij onder meer over werkzaamheden aan een stroomkabel en een gaspijpleiding in de oostelijke Middellandse Zee. “In het licht van de Russische chantagepogingen wil de EU de samenwerking met andere, betrouwbare leveranciers uitbreiden,” zei Von der Leyden.

Politieke stabiliteit
Het conflict over de zeegrens heeft ruim tien jaar geduurd. In 2020 werden de gesprekken heropend onder leiding van de Amerikaanse gezant Amos Hochstein. De onderhandelingen verliepen moeizaam, onder meer omdat Libanon meer grondgebied claimde dan waar het land volgens Israël recht op had. Ook had Libanon te maken met zware interne tegenstand. Nog in juni van dit jaar waarschuwde Hezbollah-leider Hassan Nasrallah dat zijn beweging er alles aan zou doen om de Israëlische boringen in het Karish-gasveld te stoppen.

Het akkoord wordt daarom algemeen gezien als een teken van politieke toenadering tussen beide landen. Officieel verkeren beide landen nog is staat van oorlog, maar volgens analisten is het risico op een gewapend conflict nu aanzienlijk afgenomen.

Lees ook:
Nasrallah waarschuwt Israël over gaswinning in zee bij Libanon.

In Libanon is onrust ontstaan over gasboringen van Israël onder de Middellandse Zee. Het land wil beginnen met boren naar gas in het veld Karish, dat zich volgens de Libanezen mogelijk binnen hun zeegrenzen bevindt. Terreurbeweging Hezbollah roert zich nu. Leider Hassan Nasrallah heeft dreigende taal geuit tegenover de Israëlische regering, die het boorplatform Energean Power naar het gebied heeft gestuurd. De sterke man waarschuwde dat zijn beweging er alles aan zal doen om de boringen te stoppen.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Israël en Libanon bereiken akkoord over grens in Middellandse Zee