Israëli wint goud, Abu Dhabi speelt geen Hatikwa
De Israëlische judoka Tal Flicker won afgelopen donderdag een gouden medaille op het Grand Slam Toernooi, maar de organisatie weigerde het Israëlische volkslied te spelen. Daarop zong de judoka het maar zelf.
Hij moest zijn overwinning ook vieren onder vlag van de Internationale Judo Federatie (IJF), omdat het emiraat het tonen van Israëlische symbolen verbiedt. Met zijn medaille om zijn nek zong de judoka in de categorie mannen onder 66 kilo zelf het Hatikwa terwijl op de achtergrond het lied van de IJF te horen was.
Bij de vrouwen won Gili Cohen brons in de klasse onder 52 kilo. Ook voor haar werd de Israëlische vlag niet gehesen. Het hele team uit Israël moest meedoen aan de wedstrijden zonder enige symbolen die op hun Israëlische nationaliteit wezen. Voor de wedstrijd werd hun verteld dat hun land niet zou worden genoemd – een beleid dat alleen werd toegepast op Israëlische deelnemers.
Flicker zei later dat hij besloot om zelf Hatikwa te zingen op het podium ‘op het moment dat ik goud had gewonnen’. “Israël is mijn land en ik ben er trots op om Israëliër te zijn,” zei de judoka tegen Channel 2 nieuws vanuit zijn hotelkamer. “De hele wereld weet dat wij uit Israël komen en welk land wij vertegenwoordigen.”
Flicker antwoordde op een vraag of hij geen bedenkingen had gehad om deel te nemen aan een toernooi dat hem en zijn collega’s niet wilde identificeren als Israëliërs dat hij zich uitsluitend had geconcentreerd op het winnen van een medaille en dat hij ‘extreem gelukkig’ was nu dat was gelukt.
De ban op het gebruik van Israëlische symbolen vond plaats ondanks de eis van de IJF dat Abu Dhabi de Israëlische atleten in alle opzichten gelijk moest behandelen.
De Israëlische minister van Cultuur en Sport, Miri Regev, zei dat het ‘van het grootste belang’ is dat atleten uit haar land de vlag tonen en het volkslied zingen op internationale competities. Zij stelt dat het boycotten van het toernooi alleen maar ‘diegenen in de kaart spelen die weigeren om ons bestaan te erkennen’ en dat dit toekomstige sportevenementen voor Israël zou belemmeren.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren