Joden in Thüringen boos om worstenmuseum op omstreden plek
De Joodse gemeenschap in Duitsland is geshockeerd over een worstenmuseum dat gepland staat op een plek waar vroeger een concentratiekamp stond. Het gaat om een locatie in de deelstaat Thüringen. In het kamp werden tijdens de Tweede Wereldoorlog honderden gevangenen vastgehouden voordat ze naar concentratiekamp Buchenwald werden overgebracht. Het plan voor een museum op deze beladen plek komt van de de Vrienden van de Thüringse Worst, een vereniging die de locale braadworst heeft omarmd en wil promoten als Duits sociaal cultuurgoed. Het is de bedoeling dat bezoekers straks van alles te weten kunnen komen over deze specifieke braadworst, die gemaakt is van varkensvlees. Door het protest is het bestaande worstenmuseum in Mühlhausen in verlegenheid gebracht.
Geshockeerd
“We zijn geshockeerd en geïrriteerd door zoveel gebrek aan inlevingsvermogen,” zegt Reinhard Schramm van de Joodse gemeenschap in Thüringen, aldus Reuters. In de voormalige Oost-Duitse deelstaat wonen circa achthonderd Joden. Zij worden gesteund door de Centrale Raad van Joods Duitsland. “We zijn in overleg met het stadsbestuur. We hopen een oplossing te vinden die eervol is voor de vele slachtoffers die hier zijn gevallen,” aldus Schramm. Het stadsbestuur van Mühlhausen, de gemeente waar het voormalige kamp staat, steunde tot voor kort de bouwplannen. Donderdag organiseerde de gemeenteraad een vergadering waar ook leden van de Joodse gemeenschap uitgenodigd waren. Het beklag van de Joden was tevergeefs, want de raad stemde uiteindelijk in met de wijziging van het bestemmingsplan. Dit maakt de bouw van het worstenmuseum mogelijk. Eén raadslid stemde tegen, omdat die vindt dat het museum de vleesindustrie verheerlijkt.
Voorbehoud
De Vrienden van de Thüringse Worst zijn blij met het besluit, omdat de bouw nu kan doorgaan. Ze bedachten het idee onder meer om het huidige museum in Mühlhausen weg te halen uit het centrum van het stadje. Al in 2008 kocht een privéinvesteerder de grond van het voormalige concentratiekamp van de overheid. Hij ontwikkelde er plannen om er onder andere een theater en een hotel te bouwen. De nieuwe locatie van het worstenmuseum komt nu bovenop deze plannen. Een woordvoerder van het museum maakte bekend dat het nieuwe gebouw ‘de capaciteit van het museum zou uitbreiden en de uitbouw van nieuwe attracties mogelijk zou maken’. Echter, na het tumult van afgelopen week, staat er op de website van het museum dat het bestuur niet op de hoogte was van het beladen verleden van deze plek. ‘Tegen de achtergrond van de feiten die aan het licht zijn gekomen, zullen we de komende dagen een volledige herbeoordeling uitvoeren van het project,” schrijft het bestuur dat in verlegenheid is gebracht.
Buchenwald
In de Tweede Wereldoorlog fungeerde de locatie als concentratie- en doorvoerkamp, waar de nazi’s ongeveer zevenhonderd vrouwen gevangen hielden. Zij werden gedwongen om in nabijgelegen fabrieken te werken. Andere gevangenen werden doorgezet naar kamp Buchenwald, waar tussen 1937 en 1945 zeker 280.000 mensen werden vastgezet. Ruim vijftigduizend gevangenen overleefden dat niet. Ze kwamen om door honger, ziektes en medische experimenten. Buchenwald is samen met Bergen-Belsen en Theresiënstadt een van de concentratiekampen met het hoogste aantal doden.
Thüringer worst
De zogeheten Thüringer Rostbratwurst is gemaakt van varkensvlees, karwijzaad, marjolein en knoflook. De worst behoort samen met de gewone braadworst en de Beierse Weisswurst tot de bekendste van de zeker 1.500 worstensoorten die Duitsland kent. De Thüringse worst wordt al honderden jaren gemaakt en heeft een lange geschiedenis. Het recept voor de eerste worsten dateert uit het jaar 1404. Tot op de dag van vandaag wordt de Thüringer worst gegeten in de deelstaat en daarbuiten. Veelal gaat dit gepaard met bier, dat ook op de grill wordt gegooid om de grillijzers mee af te spoelen.
Update: het worstenmuseum in Mühlhausen heeft intussen laten weten af te zien van een verhuizing en nieuwbouw naar de omstreden plek.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren