Joods werkdorp Wieringermeer bedreigd
Het Joods Werkdorp Slootdorp-Nieuwesluis in de Wieringermeer wordt bedreigd in zijn voortbestaan. Een projectontwikkelaar wil daar zeven gebouwen neerzetten met woonbestemming voor zeker driehonderd Midden- en Oost-Europese arbeidsmigranten, een uitzendbureau en een winkel. De stichting Aankoop en Exploitatie Joods Werkdorp Slootdorp wil in plaats hiervan een Sjoa-herinneringscentrum en het behoud van het hoofdgebouw van het Joodse Werkdorp voor elkaar krijgen. Het bestuur is daarom met een petitie gestart.
Het getouwtrek duurt al enige jaren en lijkt een nieuwe fase te zijn ingegaan. Inmiddels zijn de plannen voor de wijziging van het bestemmingsplan ingediend bij de provincie Noord-Holland. Wanneer die goedgekeurd worden door de provincie, kan de gemeente Hollands Kroon toestemming geven aan de eigenaar om te beginnen met de inrichting van het gebouw en het terrein er omheen. Niet alleen het bestuur van de stichting, maar ook de omwonenden vrezen voor de bouwplannen. Zij hebben angst voor Polen, Slowaken of Roemenen in hun achtertuin en er zien liever een Joods herinneringscentrum.
Onlangs hield de stichting een open dag in het complex, waar veel mensen op afkwamen. Als het aan het bestuur ligt, kunnen diezelfde mensen in de toekomst een dagje terug naar Sloten-Nieuwesluis om te zien wie de slachtoffers waren in de Tweede Wereldoorlog. Bestuurslid Rob Warnars heeft in de archieven 901 namen kunnen achterhalen van Joden die hier verbleven. Hij hoopt dat die mensen allemaal een plekje kunnen krijgen in het toekomstige herinneringscentrum. Wel is het complex al een Rijksmonument. De overheid verklaarde het tot Rijksmonument in 2002.
Na de Duitse inval en bezetting in Nederland werd in maart 1941 het dorp ontruimd, op zo’n zestig achterblijvers na. De rest werd naar Amsterdam gestuurd. In juni van dat jaar kregen zij bericht dat ze naar het werkdorp mochten terugkeren. In werkelijkheid werden degenen die niet meteen onderdoken direct naar Kamp Schoorl gebracht en uiteindelijk naar het concentratiekamp Mauthausen. Van de driehonderd jongeren die nog in het dorp woonden, werden er 181 vermoord.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren