Centrale Raad voor Joden in Duitsland eert Kohl
Helmut Kohl wordt door de Centrale Raad voor Joden in Duitsland geprezen voor zijn inzet voor de Joodse gemeenschap in het land. De politicus, die bondskanselier was tussen 1982 en 1998, overleed afgelopen vrijdag op 87-jarige leeftijd. Josef Schuster, voorzitter van de Centrale Raad voor Joden in Duitsland, sprak dit weekend zijn condoleances uit middels een verklaring. ‘Kohl was nauw verbonden met de Joodse gemeenschap in Duitsland’, zo schrijft hij in een bericht. ‘Voor zijn engagement heeft hij in 1987 de Leo-Baeck-Preis van de Zentralrat der Juden ontvangen, met name omdat hij zich inzette voor de migratie van Joden uit de Sovjet-Unie’.
Volgens Schuster heeft de inzet van Kohl ervoor gezorgd dat het Joodse leven in Duitsland versterkt is. ‘Met het bewustzijn van de historische verantwoordelijkheid van Duitsland in zijn achterhoofd maakte Helmut Kohl de weg vrij voor de terugkeer van Joden. Het aantal Joden verdrievoudigde in zijn tijd naar circa honderdduizend. Ook dat is een blijvende verdienste van Helmut Kohl’. Verder zette de bondskanselier zich, evenals nagenoeg alle andere naoorlogse Duitse politici, in voor een goede band met Israël. Beide landen hebben na 1945 een sterke en vriendschappelijke band opgebouwd. Lees hier meer over deze betrekkingen.
Helmut Kohl werd in 1931 geboren in de Duitse stad Ludwigshafen, die in Rijnland-
In de eerste acht jaar van zijn bondskanselierschap maakte Kohl bij vriend en vijand weinig indruk. Dit veranderde toen de Berlijnse Muur in 1989 viel, waarna hij zich ontpopte tot de leider die de Duitsers nodig hadden om de hereniging op vreedzame wijze aan te gaan. In het buitenland wist Kohl de handen op elkaar te krijgen voor een verenigd Duitsland, ondanks dat Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland daar in het begin argwaan tegen hadden. Kohl werd in 1998 weggestemd ten faveure van toenmalig SPD-kanselierskandidaat Gerhard Schröder. Een jaar later kwam aan het licht dat grote Duitse bedrijven jarenlang smeergeld hadden betaald aan de bondskanselier, die de namen van zijn financiers niet prijs gaf. In 2001 pleegde zijn vrouw Hannelore zelfmoord, waarna hij hertrouwde.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren