Joodse kinderen met lege maag naar bed door duurder koosjer voedsel

Een Tesco in Finchley (Flickr_A. Fagen)

In Groot-Brittannië blijkt dat steeds meer Joodse kinderen hongerig naar bed gaan, omdat hun ouders het alsmaar duurder wordende koosjere eten niet meer kunnen betalen. De prijzen in het land voor voedsel zijn enorm gestegen, zo ook de prijzen van koosjer voedsel. Veel orthodox-Joodse gezinnen kunnen dat amper nog betalen. Volgens een detailhandelaar schatte zijn de kosten van koosjer voedsel dit jaar met maar liefst 25 procent gestegen, of vier keer de inflatie voor niet-koosjer voedsel, aldus de Jewish Chronicle in een bericht.

Voedselpakketten
De Joodse hulporganisatie Give It Forward Today (GIFT) zegt dat het aantal gezinnen dat om hulp vroeg in de afgelopen twaalf maanden met vijftig procent is gestegen. De vraag bij lokale liefdadigheidsinstellingen stijgt, aangezien de prijzen van koosjer voedsel zelfs meer zijn gestegen dan de stijgende inflatie, die in Groot-Brittannië momenteel op negen procent staat. GIFT geeft gezinnen wekelijks een voedselpakket. Een jaar geleden stond de teller nog op 250 gezinnen per week en nu staat die op circa 350 per week. Het verontrustende beeld ontstond nadat de inflatie in het land het hoogste punt in veertig jaar tijd had bereikt.

Hulp zoeken
De leiding van GIFT en andere Brits-Joodse hulporganisaties gaat ervan uit dat het dieptepunt nog lang niet is bereikt. Ze verwachtten dat het aantal gezinnen dat hulp zoekt verder zal groeien, omdat mensen moeite hebben om de stijgende rekeningen, brandstofkosten en de kosten van koosjer voedsel bij te houden. GIFT dat ook 150 gekookte maaltijden per week verstrekt aan de meest kwetsbare en geïsoleerde Britse Joden, zegt dat het probeert haar capaciteit in de komende maanden opnieuw te verdubbelen om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen.

Schoenen te klein
De Jewish Chronicle sprak met slachtoffers en winkeliers die anoniem wilden blijven. Een Joodse alleenstaande moeder vertelt: “Ik weet nog steeds niet hoe ik de maandelijkse kosten van alleen het levensonderhoud ga dekken. Mijn hart doet pijn als mijn kinderen me vertellen dat hun schoolschoenen niet meer passen en dat ik het geld niet heb om een ​​nieuw paar te kopen. Maar dat is onze huidige realiteit.” Een detailhandelaar met koosjer voedsel: “De prijzen zijn niet alleen gestegen, ze gaan wekelijks omhoog en het is een ramp.”

Moeilijk
Wekelijks ontvangt de koosjere winkelier mailtjes van leveranciers die melden dat de prijzen omhoog gaan. Volgens hem zijn de prijzen in een jaar tijd zeker met 25 procent gestegen. Uit de laatste officiële cijfers blijkt dat de inflatie in Groot-Brittannië op jaarbasis van niet-koosjere levensmiddelen en dranken veel lager ligt, namelijk op 6,7 procent in april. Ook hier is de verwachting is dat de inflatie verder zal toenemen. Retailers geven bij de Jewish Chronicle aan het moeilijk te vinden om een ​​bedrijf te runnen en tegelijkertijd de kosten voor hun klanten laag te houden.

Subsidies
In Manchester is de situatie onhoudbaar, zo lijkt het. De daar leidende Joodse liefdadigheidsinstelling heet Fed. Die waarschuwt dat de situatie waarschijnlijk nog erger wordt dan dat die nu al is. Eén op de zeven Joodse huizen heeft te lijden van de kosten voor het levensonderhoud. “We werken al samen met enkele van de meest kwetsbare mensen in de gemeenschap en we zien meer mensen naar ons toe komen voor subsidies voor dingen die ze zich voorheen konden veroorloven,” zegt directeur Raphi Bloom van Fondsenwerving en Communicatie voor de Fed.

Na corona geen verschil
Vorig jaar hielp de organisatie Joden voor 150.000 pond aan uitkeringen aanvragen. De verwachting is dat het bedrag dit jaar aanzienlijk zal stijgen. De Fed moet dit jaar 1,9 miljoen pond ophalen om alles te kunnen bekostigen. Vorig jaar lag dat bedrag op 1,5 miljoen pond. Synagogen die in de coronacrisis begonnen met het verspreiden van voedselpakketten aan Joodse families zijn daar na de coronatijd vaak mee doorgegaan. De aantallen daalden meestal niet, ook als mensen na corona weer werk gevonden hadden. Ook dit heeft met de stijgende inflatie te maken.

Hongerig naar bed
In Stamford Hill zegt de Joodse Gemeenschapsraad dat kinderen dagelijks met een hongerige maag naar bed gaan, omdat gezinnen niet in staat zijn om de stijgende kosten van voedsel en energierekeningen te betalen. Een woordvoerder: “Een woordvoerder zei: “We zien een enorme toename van gezinnen die contact met ons opnemen voor voedselhulp, vooral met Pesach. We bezorgen eetbonnen en wekelijkse voedselpakketten die bij hen thuis worden bezorgd, maar de realiteit is dat kinderen met een lege maag gaan slapen.”

Inflatie
Overal in Europa stijgt de inflatie. Dat heeft verschillende oorzaken. Door de oorlog in Oekraïne komt er bijvoorbeeld minder graan de wereld in, waardoor de prijzen voor graanproducten zoals brood omhoog gaan. Ook de energieprijzen stijgen alsmaar door de oorlog en ook de prijzen voor benzine, diesel en LPG gaan sterk omhoog. In veel landen stijgen de lonen niet mee met de inflatie, waardoor steeds meer huishouden het moeilijk krijgen om de eindjes aan elkaar te knopen. Overheden subsidiëren bijvoorbeeld brandstof en zodoende daalt de prijs per liter ene beetje, maar zij hebben al aangegeven daar niet voor eeuwig mee door te kunnen gaan.

Lees ook:
Brits extreemrechts omzeilt maatregelen social media tegen Jodenhaat

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat een steeds groter wordende groep Britse rechts-extremisten elkaar vindt op social media waar het gaat om Jodenhaat. Het gaat met name om extreemrechtse jongerengroepen. Het blijkt dat ze de maatregelen van Twitter, Instagram en andere social media goed weten te omzeilen, waardoor ze alsnog mensen kunnen rekruteren via social media.

Categorie: |

Home » Nieuws » Joodse kinderen met lege maag naar bed door duurder koosjer voedsel