Joodse queers voelen zich onveilig in queerclub Raum

Club Raum van buitenaf (beeld: Google Maps)

Homo’s en queers van Israëlisch-Joodse komaf willen niet meer in Club Raum komen, de queerclub die dit voorjaar opende in het Amsterdamse westelijk havengebied. De uitgaansgelegenheid deed vlak voor de opening een statement uit waarin het zionisme gelijkstelt met racisme en antisemitisme. Dat klopt niet: het zionisme wedijvert door een eigen land voor Joden in de hele wereld. Ook werd door de club een Palestijnse terrorist geciteerd.

Israëlisch-Joodse bezoekers van Club Raum zeggen tegen Het Parool zich er onveilig te voelen en daarom liever weg te blijven. “Ik voel mij niet veilig bij Club Raum, ondanks dat ze zich heel divers en inclusief noemen,” vertelt de 52-jarige Israëliër Guy Spigelman. “Alleen als ik mijn Joods-Israëlische identiteit verberg, durf ik er te komen, maar dat heb ik er niet meer voor over. Het voelt alsof ik op een andere manier weer terug de kast in moet. Dat is een klotegevoel.”

PFLP-terrorist

Joods-Israëlische homo’s vinden het niet fijn om in Club Raum te komen, onder meer vanwege het statement. Vlak voor de opening deed de leiding een verklaring uitgaan waarin onder meer staat: ‘In overeenstemming met onze waarden verwerpen wij zionisme, islamofobie, antisemitisme, racisme of welke vorm van fascisme dan ook’. Ook werd de Palestijnse terrorist Ghassan Kanafani van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) geciteerd. Hij was woordvoerder van het PFLP en werd in 1972 door de Mossad gedood vanwege zijn rol in het Bloedbad op de luchthaven van Lod.

Geen Israël

In de krant komen meerdere Israëlische homomannen aan het woord, soms anoniem omdat ze angst hebben. Een van hen zegt: “Als je jezelf als zionist identificeert, en dat is iedereen die vindt dat de Joden een land verdienen – dan word je geweigerd bij Club Raum. Ze begrijpen totaal niet wat zionisme is en de definitie daarvan. Het is het recht voor Joodse mensen om een eigen land te hebben. En dat kan samen met de Palestijnen. Mensen die het statement steunen, geloven niet in een tweestatenoplossing. Ze willen namelijk geen Israël.”

Repressailles

De anonieme spreker is dertig jaar. Een andere man die zonder naam en toenaam in de krant wordt geciteerd, wil ook zijn leeftijd niet melden uit angst voor repressailles. “Hoe kun je een zijde kiezen als je niets weet van de situatie?” vraagt hij zich af. “Ik geef om de mensen in Gaza en ben pro-Palestina. Ze zeggen bij Club Raum dat zionisten niet welkom zijn. Een zionist is iemand die gelooft in een Joodse staat, in vrede met de Palestijnen. Niet mensen die willen vechten en een genocide willen veroorzaken. Het is allemaal veel ingewikkelder dan dat.”

Onderdrukking

Het Parool vroeg de leiding van Club Raum om een reactie. Sven Bijma blijft bij het standpunt. Volgens is het ‘een feit dat zionisme het bestaansrecht van Palestijnen in hun thuisland ontkent’ en zodoende verwerpt de club zionisme. “Dat dit gegeven an sich racistisch is, wordt bekrachtigd door resolutie 3379 van de Verenigde Naties.” Veel Israëlisch-Joodse bezoekers vinden het statement pijnlijk. Bijma: “Pijnlijk is de Israëlische massamoord in Gaza, voorafgegaan door meer dan zeventig jaar brute onderdrukking van Palestijnen. Daar zijn we solidair mee.”

Geen ingreep

Bijma zegt dat de club niet beweert tegen een staat voor het Joodse volk te zijn. ‘Die suggestie verwerpen wij dan ook. Iedereen die voor gelijkwaardigheid en antidiscriminatie staat, is bij ons welkom. De Joodse en/of Israëlische mensen die wij hebben gesproken, waren ons erg dankbaar, spraken vol lof over ons statement en voelden zich juist welkom en veilig.” Desgevraagd laat cultuurwethouder Touria Meliani (GroenLinks) weten dat het aan culturele instellingen zelf is om te bepalen wat ze willen uitdragen. De gemeente grijpt niet in, alleen als uitingen strafbaar zijn.

Vergunning

Om de komst van Queerclub Raum was in Amsterdam veel te doen. Het college van burgemeester en wethouders heeft beloofd dat er meer clubs kunnen komen om zo het nachtleven te stimuleren, alleen lukt het moeilijk om vergunningen rond te krijgen. In de voormalige boekbinderij nabij station Sloterdijk werd de dancing voor queers in april geopend. Vanwege mogelijke geluidsoverlast maakte het Amsterdams Havenbedrijf bezwaar. De haven kan zijn activiteiten niet uitbreiden door de komst van Ruim omdat de geluidsnormen dan worden overschreden. Ook de provincie Noord-Holland vreesde een dergelijk scenario. Raum paste geluidswerende maatregelen toe.

Club RAUM, verklaring (beeld: Instagram, Twitter-X)

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse queers voelen zich onveilig in queerclub Raum