Maccabi-sporters naar huis met zeven medailles

Maccabi Nederland

Na negen dagen is een eind gekomen aan de Europese Maccabiade in Berlijn, ook wel de Joodse Olympische Spelen genoemd. De Nederlandse delegatie van 110 sporters keert trots naar huis terug met zeven medailles: vier keer goud (dressuur landelijk en individueel, dames- en herenhockey), één keer zilver (paardrijden individueel) en twee keer brons (bridge en damesvoetbal). En dan was er ook nog een gouden plak voor de halve-marathon-voor-65-plus-renner Paul Stoppelman, maar aangezien hij de enige deelnemer was, wordt die niet meegeteld.

Oranje
Begeleider en vice-voorzitter van Maccabi Nederland Eyal van der Hart maakt de balans op: “Het waren negen mooie, gezellige, maar ook vermoeiende dagen. Het is een heel mooie ervaring om met zoveel mensen van verschillende landen bij elkaar te zitten.” Het mooiste moment vond Van der Hart de openingsceremonie. “Die vond plaats in de Waldbühne, gebouwd voor de Olympische Spelen van 1936. Hitler heeft er nog toespraken gehouden. Toen mochten Joodse sporters niet meedoen, en nu zijn we er met mensen van over de hele wereld. Als je dan in het oranje binnen komt lopen en je wordt door duizenden mensen toegejuicht, dat is fantastisch.”

Verrassing
Ook op sportief gebied kende de Maccabiade veel hoogtepunten voor de Nederlanders. Zo deed ons land voor het eerst mee aan het onderdeel dressuur en ging er meteen met twee gouden medailles vandoor. “Bij hockey gingen we er stiekem wel een beetje van uit dat we eerste zouden worden,” lacht Van der Hart. “Ook met bridge presteren we meestal goed. Maar bij dressuur was iedereen echt positief verrast.”

Inmiddels zijn bijna alle sporters weer thuis en kunnen ze zich gaan opmaken voor de volgende Maccabiade, de wereldspelen die iedere vier jaar in Israël worden gehouden. Van der Hart: “Een groot deel van de sporters die er nu waren, zullen dan weer van de partij zijn, maar we hopen dat er ook nieuwe aanwas komt. We hebben in ieder geval heel veel positieve reacties gekregen op facebook, dus ik denk dat er nu al enthousiasme is voor 2017.” [bl]

Categorie:

Home » Nieuws » Sport » Maccabi-sporters naar huis met zeven medailles