Marvin Polak: Ik wil geen ‘Joodse burgemeester’ zijn – ZoomZitz van de week

gemeente Oostzaan

Zoomzitz, de podcast met Ruben Vis, Ronnie Eisenmann en Jair Eisenmann, heeft de primeur! De podcasters ontvangen Marvin Polak, de aankomende burgemeester van Oostzaan die deze week wordt geïnstalleerd. Bij Zoomzitz geeft hij zijn eerste interview. Polak gaat druk bezig met de bestuurskracht van zijn nieuwe gemeente, die net boven Amsterdam ligt. Hij komt uit Uithoorn, aan de andere, zuidkant van Amsterdam, waar hij acht jaar lang Raadslid en vier jaar wethouder is geweest.

Polak neemt deze zomer zijn intrek in de ambtswoning en neemt zijn kinderen mee, die aan met hem het nieuwe avontuur aan. Hij zal geen ‘Joodse burgemeester’ zijn, maar ontkent natuurlijk niet Joods te zijn en dat hij daarom ‘met nesjomme’ zal besturen. Staat en religie moeten gescheiden zijn, aldus Polak, die niet meer twittert. Eerder kwam hij in het nieuws rond tweets uit het verleden, waardoor de GroenLinks-fractie in Oostzijn vraagtekens stelde bij zijn burgemeesterschap.

Niet-Netanyahu-coalitie
Verder bespreken de ZoomZitz-podcasters de laatste formatieontwikkelingen in Israel. Gaat premier Benjamin Netanyahu echt de bietenbrug op en nemen Yair Lapid en Naftali Bennett de fakkel over? Daar gaat het nu toch op lijken. Volgens Yair Eisenmann kan Netanyahu vreemde bewegingen maken en kan het maar zo eens zijn dat hij volgende week toch weer vier jaar premier zal zijn. De vraag is hoe Bennett er in de volgende verkiezingen op zal worden afgerekend dat hij met een Arabische partij zal samenwerken, indien de niet-Netanyahu-coalitie er komt. Die regering wordt een bont gezelschap van uiterst links en uiterst rechts, een eenheid tegen Netanyahu.

Veel ergernis is er ook over de plakkaten op het gebouw van de Rijksacademie voor Beeldende Kunst. ‘From the river tot the sea’, staat er op het gebouw te lezen. Jair Eisenmann heeft nog een lijntje met de Rijksacademie. Ook ergernis over een antropologe van de Universiteit van Amsterdam, Anne de Jong die een stuk in Het Parool schreef waarin ze Israël neerzette als kolonisator. Misplaatst, en nog gebaseerd op volstrekt verkeerde gegevens ook, vinden de heren. De Jong is niet alleen wetenschappelijk medewerkster bij de universiteit maar we kennen haar ook als flotilla-vaarster in 2010 voor Gaza en tegen Israël.

Over ZoomZitz
ZoomZitz is een podcast vanuit een Joods perspectief, maar niet alleen over Joodse onderwerpen. Het programma wordt door Joodse makers gemaakt en staat stil bij de waan van de dag. De presentatie is in handen van advocaat Ronnie Eisenmann, NIK-secretaris Ruben Vis en voorzitter Jaïr Eisenmann van de Stichting Gilat. Iedere zondag nemen ze in een half uur tot drie kwartier het nieuws van de laatste week door. Hetzelfde geldt voor actuele ontwikkelingen in Joods Nederland en de Joodse wereld. De drie vrienden maken de podcast in hun vrije tijd, maar het is geen hobbyproject. Vis: “We willen het blijven doen zolang het leuk is.”

Lees ook:
Rel rond twitterverleden Marvin Polak
De voordracht van Marvin Polak (VVD) tot burgemeester van Oostzaan heeft in de afgelopen week zijn glans een beetje verloren. De politicus kwam in opspraak nadat duidelijk werd dat hij in het verleden tweets van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet verspreidde en dat hij zich op Twitter negatief uitliet over GroenLinks. Hij beschuldigde die partij van antisemitisme. Samen met de VVD zit GroenLinks in de coalitie van Oostzaan.

Categorie: |

Home » Nieuws » Marvin Polak: Ik wil geen ‘Joodse burgemeester’ zijn – ZoomZitz van de week