Rel rond twitterverleden Marvin Polak zorgt voor valse start burgemeesterschap

gemeente Oostzaan

De voordracht van Marvin Polak (VVD) tot burgemeester van Oostzaan heeft in de afgelopen week zijn glans een beetje verloren. De politicus kwam in opspraak nadat duidelijk werd dat hij in het verleden tweets van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet verspreidde en dat hij zich op Twitter negatief uitliet over GroenLinks. Hij beschuldigde die partij van antisemitisme. Samen met de VVD zit GroenLinks in de coalitie van Oostzaan. Op maandagavond waren de rapen binnen de GroenLinks-fractie gaar. Polak herkent zich niet in het beeld dat van hem is ontstaan, maar heeft alle tweets inmiddels verwijderd.

GroenLinks en Kaag
Het gedoe begon nadat de vertrouwenscommissie van de Oostzaanse gemeenteraad bekend had gemaakt Polak voor te dragen voor het burgemeesterschap, vorige week dinsdag. Dat nieuws werd positief ontvangen. Ook in Joods Nederland, want de VVD’er is van Joodse komaf en geen onbekende in de kern Amsterdam-Amstelveen. Daags na de bekendmaking verspreidde een burger een paar tweets van Polak waarin hij boodschappen van Baudet retweette en GroenLinks ‘een failliete partij’ noemde. Ook mat hij de partij antisemitisme aan. Verder beschuldigde hij D66-leider Sigrid Kaag van het financieren van Hamas en likedte hij enkele harde tweets over Palestijnen, en een tweet van een extreem-rechtse trol-account.

Verklaring
Het twitterverleden van Polak sloeg in Oostzaan in als een bom. GroenLinks vormt samen met de VVD het college en was juist positief geweest over zijn voordracht. Na een paar dagen verklaarde de aankomende burgemeester zich op de lokale site Orkaan.nl. ‘Toen ik begreep dat er onrust ontstond over mijn retweets heb ik ze opgezocht, ik kon ze niet voor de geest halen en moest kijken waar het nou precies over gaat. Ik las ze terug en concludeerde dat ik er destijds bewust voor heb gekozen ze te plaatsen, maar dat ik ook heel goed kon begrijpen dat in mijn rol als beoogd burgemeester, dat de GroenLinks-fractie hier niet blij mee zou zijn. Ik zou nu een dergelijke tweet nooit meer plaatsen’.

Afstand doen
Volgens Orkaan.nl verwijderde Polak de tweets nadat de griffier hem erop had gewezen dat ze onrust veroorzaakten, ‘zeker bij GroenLinks’. En hij ging ook in gesprek. ‘Ik wilde op dat moment eerst weten hoe groot de pijn was en waar de pijn zat. Ook van de fracties zelf. Ik liep even over op dat moment, en het was goed om even een pas op de plaats te maken en te kijken ‘waar hebben we het nou over?’ voordat we dit gesprek aangingen. Want anders hadden we ander gesprek met elkaar gehad.’ Polak: ‘Ik blijf het pijnlijk vinden dat er een beeld is gecreëerd – ook door mijn eigen schuld, dat weet ik echt wel – dat ik er extreme standpunten op nahoud. Daar herken ik mezelf niet in’, en: ‘Ik hoop dat ik heel duidelijk heb kunnen maken dat ik afstand doe van het beeld dat ik GroenLinks als antisemieten zie. Het deed me pijn dat dat beeld ontstaan is’.

GroenLinkser boos
Hoewel Polak na een paar dagen zijn beste beentje voor zette, bleek de schade al te zijn aangericht. Binnen de GroenLinks-fractie borrelde het nog steeds, zo bleek maandagavond. Tijdens de gemeenteraadsvergadering las waarnemend burgemeester een verklaring voor die door alle fractievoorzitters is ondertelend. Daarin staat dat verschillende raadsleden een gesprek hebben gehad met Polak en dat ze blij zijn dat hij ‘afstand neemt van zijn eerdere uitingen’. Tevens ziet de gemeente raad uit naar een ‘constructieve samenwerking vanaf 1 juni’. Vlak daarna liet GroenLinks-raadslid Bert Jongert zich ontvallen het niet langer eens te zijn met de voordracht van Polak en die daarom niet meer te steunen.

Niet gerustgesteld
De volgende ochtend vertelde Jongert aan Het Parool waar zijn motivatie ligt. Het gaat hem om meer dan de tweets van Polak alleen. “Meneer Polak gaat op sociale media wild om zich heen slaan als iets hem niet aanstaat. Dat is geen goede eigenschap voor een burgemeester. Hij moet boven de partijen staan,” aldus het GroenLinks-raadslid. Hij krijgt begrip van zijn fractievoorzitter Marja van der Pol. “Zelf had ik ook een verklaring geschreven, maar daar kreeg ik geen meerderheid voor. In de verklaring die er nu ligt, staat dat wij gerustgesteld zijn, maar dat zijn wij niet. Maar je zit in een democratisch proces en uiteindelijk ga ik voor een constructieve oplossing. Als we dit van tevoren hadden geweten, hadden we deze meneer niet gekozen.” 

Coalitie niet onder druk
Omdat het raadsbesluit over de voordracht van Polak al genomen is, lukt het niet om zijn benoeming terug te draaien, legt Van der Pol uit. Ze legt zich neer bij de situatie, maar is bereid om met de VVD’er samen te werken. “Maar daarvoor wil ik nog wel met hem in gesprek,” aldus de GroenLinks-voorvrouw. De coalitie is niet in gevaar en de andere partijen hebben officieel geen bezwaren meer. Het lukte de krant niet om Polak te pakken te krijgen voor een reactie. Hij was niet bereikbaar voor commentaar.

Lees meer:
Gemeente Oostzaan krijgt burgemeester van Joodse komaf

De sollicitatiecommissie van de Oostzaanse gemeenteraad ziet Polak als een ‘zichtbare, enthousiaste en daadkrachtige burgemeester’. Dit is het soort bestuurder waar ze sinds het vaststellen van een profielschets op 19 november vorig jaar naar op zoek waren. Polak begon in 2006 als raadslid in Uithoorn en klom op tot wethouder, een functie die hij tussen 2014 en 2018 bekleedde. Nadien ging hij werken als directeur van een IT-bedrijf.






Categorie:

Home » Nieuws » Rel rond twitterverleden Marvin Polak zorgt voor valse start burgemeesterschap