‘Negen op tien Europeanen wil verbod rituele slacht’, stelt Belgische dierenrechtenclub
Een overgrote meerderheid van de Europeanen zou een verbod willen op het onverdoofd slachten en daarmee ook de rituele slacht zoals de sjechieta. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse dierenbeschermingsorganisatie GAIA. Net als dierenrechtenactivisten in Nederland voert deze club een strijd tegen onverdoofd ritueel slachten. In België moet een verbod daarop waarschijnlijk van tafel omdat het Europees Hof voor Justitie onlangs oordeelde dat het verbod is strijd is met de godsdienstvrijheid in de EU.
Albanese cijfers
GAIA liet onderzoek doen op Europees niveau. In totaal werden 23.000 Europeanen en 24 landen ondervraagd over deze vorm van slachten. Volgens de peiling vindt 87 procent van de ondervraagden dat het onverdoofd slachten van tafel moet. Dieren moeten eerst worden verdoofd voordat ze geslacht worden, ook bij religieuze motieven, aldus de respondenten. Zeker 92 procent wil dat de EU extra maatregelen neemt om het dierenwelzijn te verbeteren en hogere normen te hanteren.
Mogelijk vertekend
Volgens het onderzoek vindt 62 procent van de ondervraagde Joden en 58 procent van de geënquêteerde moslims dat dieren eerst verdoofd moeten worden voordat ze geslacht worden. Volgens experts valt te twijfelen aan het onderzoek in opdracht van GAIA, omdat de activisten er voor hun lobby een belang bij zouden hebben dat er een zo hoog mogelijke score uit zou komen. Er zou dus kans op bias zijn. Mogelijk wil de Belgische organisatie met deze cijfers druk zetten op de Belgische politiek om de uitspraak van het Europese Hof van Justitie naast zich neer te leggen.
Europees Hof
Vorige maand werd duidelijk dat de Belgische verboden op ritueel slachten, die sinds vorig jaar in twee deelstaten van kracht zijn, onrechtmatig zijn omdat ze indruisen tegen de godsdienstvrijheid. Dat stelde advocaat-generaal Gerard Hogan van het Europees Hof van Justitie in een advies aan datzelfde Hof. Een verbod op ritueel slachten, zoals de kosjere slacht (de sjechieta) is volgens hem omstreden en zou van tafel moeten. Het Hof neemt de oordelen van de advocaat-generaal vrijwel altijd over in een definitief arrest. Na een uitspraak van het Hof in Luxemburg mag het Grondwettelijk Hof van België bepalen of die deze overneemt. In veel gevallen gebeurt dit ook. Als dat gebeurt, moeten de verboden worden teruggedraaid of aangepast.
Weyts strijdbaar
Na het advies van Hogan klonk de Vlaamse minister Ben Weyts (N-VA) van Dierenwelzijn strijdbaar. Het lijkt erop dat hij door wil gaan met het verbod, dat in de vorige legislatuur onder zijn bewind tot stand kwam. “De advocaat-generaal zegt dat onverdoofd slachten behoort tot de kern van de religieuze praktijk, terwijl er in veel islamitische landen op grote schaal verdoofd geslacht wordt,” aldus Weyts in een reactie. Volgens critici vergat de politicus erbij te zeggen dat België een Europees land is waar de regels van de EU gelden. Het is aan het Belgische Grondwettelijk Hof om het oordeel van het Europese hof, dat nog volgt, al dan niet over te nemen.
Polderen
In Nederland maakten de Joden en moslims eerder afspraken met de overheid en anders spelers. Deze werden vastgelegd in een speciaal convenant voor de rituele slacht. De partijen vonden elkaar over hoe een ‘veertig seconden regeling’ (een dier wordt bedwelmd als het veertig seconden na de slacht nog niet bewusteloos is) wordt toegepast. De Joodse gemeenschap mag ook zijn eigen criteria over of een dier wel of niet bewusteloos is blijven hanteren. Verder werd er overeenstemming bereikt over technische verfijningen. Het convenant loopt nu al een poosje en werd vorig jaar in de Tweede Kamer besproken. Niettemin blijven de Partij voor de Dieren en dierenrechtenactivisten mordicus tegen het convenant.
Joden en moslims in Tweede Kamer: tegen verbod ritueel slachten, convenant na tien jaar evalueren
Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de initiatiefwet van PvdD-leider Marianne Thieme voor een verbod op ritueel slachten, trokken Joden en moslims woensdag samen op. Onder andere Ruben Vis van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) en Hanneke Gelderblom van het Nederlands Verbond Progressief Jodendom (NVPJ) zijn tegen het verbod dat Thieme eist.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren