Vrolijke Amerikanen toeren door Joods Noord-Afrika
Het moet een vreemd tafereel zijn geweest: een groep van honderd orthodoxe Amerikaanse Joden, die zich al zingend en dansend een weg banen door de straten van Tunesië en Marokko. De groep bracht eind mei onder leiding van rabbijn Aaron Lankry van de Joodse gemeenschap Ohr Chaim uit de New Yorkse plaats Monsey een bezoek aan de Tunesische president Beji Caid Essebi en bezocht in Marokko de graven van Joodse geleerden.
“Het is ons gelukt om licht te brengen naar moslimgemeenschappen, stereotiepe beelden te doorbreken en op een menselijk niveau een band met de [Arabische] bevolking aan te gaan,” zei Lankry tegen The Jerusalem Post. “Ze waren warm en hartelijk,” zei hij, daaraan toevoegend dat de Tunesische president zeer vriendelijk was en heeft aangeboden dat wat de Joodse gemeenschap in Tunesië ook maar nodig mocht hebben, dat daarin zou worden voorzien. Ook vertelde Essebi dat de overheid goed zorgt voor oude Joodse manuscripten waar de overheid over beschikt.
Bij aankomst op het vliegveld van Marokko trok de gemengde groep orthodoxe, ultraorthodoxe, Ashkenazische en Sefardische Joden al de aandacht, door al zingend en dansend de controlepoorten te passeren. Plaatselijke vrouwen verhinderden het in eerste instantie om de graflocatie van één van de zonen van Koning Salomon te bezoeken, maar werden toeschikkelijker nadat Lankry’s groep begon te dansen en te zingen met de plaatselijke bevolking. De Amerikanen droegen traditionele djellaba’s en brachten dertig geiten en schapen mee voor de omwonenden.
Een Marokkaanse sjeik verwelkomde de Joodse groep met thee en dadels en zegende hen. Gevraagd of ze zich op hun gemak voelden, antwoordt rabbijn Lankry: “We waren wat nerveus en hadden geen idee wat de reacties zouden zijn. Mijn vader waarschuwde me dat we gek waren om in het hol van de leeuw te kruipen, maar het resultaat was positief.” Lansky noemt de reis ‘een ervaring van coëxistentie, van het soort dat zelden de media haalt’. Leden van de Ohr Chaim gemeenschap bezochten in voorgaande jaren bijzondere Joodse locaties in Europa en China.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren