Plek voor Leo Vroman in Literatuurmuseum

Vroman
wiki

Wijlen dichter Leo Vroman (1915-2014) heeft een digitaal onderkomen gekregen op de site Literatuurmuseum.nl, een bekende webstek voor de Nederlandse literatuur. Op de pagina kunnen bezoekers niet alleen de gedichten van de Joodse Gouwenaar zien, maar ook door zijn levensloop gaan. Daarnaast zijn er foto’s en en gescande documenten opgenomen van Froman, die drie jaar geleden in Amerika overleed op 98-jarige leeftijd. Op de pagina is zijn paspoort uit de bange jaren ’40-’45 en zijn ook zijn tekeningen goed te zien. De plek is een must voor iedereen die interesse heeft voor Vroman, menen kenners.

Vromans eerste bundel met de titel Gedichten verscheen in 1946. Hij publiceerde meer dan vijftig dichtbundels en ook ander werk, vrijwel allemaal vanuit Amerika. In 1951 werd Vromans Amerikaans staatsburger. Tot op hoge leeftijd publiceerde Vroman nog volop: in 2013 verscheen zijn laatste bundel ‘Die vleugels’. Voor zijn gehele oeuvre werd hem in 1964 al de PC Hooftprijs toegekend; hij was toen de jongste dichter ooit die die prijs kreeg. In 1996 werd hem de VSB Poëzieprijs toegekend. Vroman woonde al sinds 1947 in de Verenigde Staten. Toch gold hij als één van Nederlands grootste dichters. Eén van zijn populairste gedichten is ‘Vrede’, met de bekende regels:

‘kom vanavond met verhalen/ hoe de oorlog is verdwenen / en herhaal ze honderd malen: / alle malen zal ik wenen’

Vroman is van Joodse komaf en woonde tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog aan de Krugerlaan 87 in Gouda. Na de Rijks-HBS in Gouda studeerde hij van 1932 tot 1940 biologie in Utrecht. Tijdens zijn studie maakte hij bij studentenvereniging Unitas kennis met Albert Alberts, Kees Stip en Anton Koolhaas. In de oorlogsjaren verschenen twee gedichten van zijn hand in het baldadige en surrealistische tijdschrift De Schone Zakdoek.

Op 14 mei 1940 vertrok Vroman met een taxi vanuit Utrecht naar Scheveningen. Hij deed onderweg zijn ouderlijk huis in Gouda aan en nam hij afscheid van zijn ouders, die een paar honderd gulden en zijn paspoort hadden klaargelegd. Met een zeilboot wist Vroman naar Engeland te ontkomen. Vandaar reisde hij verder naar het toenmalige Nederlands-Indië. In Batavia voltooide hij zijn studie. Na de inval van de Japanners in Nederlands-Indië werd Vroman geïnterneerd en verbleef hij in verschillende Jappenkampen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam hij bij een oom in New York terecht.

Categorie:

Home » Cultuur » Boeken » Plek voor Leo Vroman in Literatuurmuseum