Van der Laan krijgt eerste exemplaar ‘Matzes en Mie’

Van der Laan
Twitter

Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) van Amsterdam heeft het allereerste exemplaar van het boek Matzes en Mie in ontvangst genomen. Hij kreeg het boekwerk uit handen van het auteursechtpaar Frits Barend en Marijke Barend-Van Haeften. Dit alles gebeurde in het Verzetsmuseum in Amsterdam, waar Van der Laan zeker tien jaar voorzitter van is geweest. Barend-Van Haeften tegen de burgemeester: “Ik ben zo blij dat u hier bent. Het is een hele grote eer”. Hetzelfde gold voor journalist Frits Barend – tevens Jonet-columnist – en de aanwezige familieleden en vrienden van het paar. Bij de presentatie waren ook bekende Nederlanders aanwezig.

‘Fraaie Joodse traditie’
Van der Laan ontving het boek onder luid applaus. “Ik begreep dat jullie hier zes jaar mee bezig zijn geweest. En dat tegen de achtergrond van het verdriet van de families Barend en Van Haeften. Maar vandaag gaan we de fraaie Joodse traditie eren die zegt dat vreugde voor verdriet gaat wanneer beiden zich voordoen. Ik kende dat niet, maar vind het een prachtig motto”, aldus Van der Laan. De keuze voor deze locatie, het Verzetsmuseum, is niet verwonderlijk vanwege de combinatie van verhalen uit Joods Nederland en Nederlands-Indie. Van derLaan: “Ik vind het een vondst om deze verhalen in een boek te combineren. De oorlog, die jullie aan den lijve ondervonden hebben, heeft een uitwerking op jullie gehad. Het boek is een treffend voorbeeld van wat ik ooit op de Dam op 4 mei ter gehore heb gebracht: nog altijd houdt de Tweede Wereldoorlog ons bezig. Het is geen verleden tijd.”

De burgervader vindt het boek ‘fenomenaal’ omdat het, ondanks al het verdriet, veel mooie verhalen uit het verleden bevat. “Marijke en Frits hebben onverwachts hulp gehad van de derde generatie. Hun kinderen Barbara en Kim hadden namelijk geen angst om over de oorlog te praten. Ze ondervroegen hun oma, die daarna begon te praten”, vertelde Van der Laan. Aan het einde van het boek komen zorgen over het nu aan bod. Kan de Joodse gemeenschap nog wel bestaan en waar gaat het naartoe? Van der Laan stelde vooral Barend-Van Haeften gerust. “Marijke, zeker negentig procent van de mensen deugt in de diepste zin van het woord. Als wij ons realiseren dat we met negentig procent zijn, dan gaan we ooit toch gewoon winnen. Het gaat niet weer verkeerd aflopen, daar ben ik heilig van overtuigd”.

Na afloop van de speech van Van der Laan gingen de Barends en de andere familieleden met hem op de foto. Daarna vertrok de burgemeester gauw voor een afspraak ergens anders in de hoofdstad. Vervolgens was er een borrel met koosjere Joodse en Indische hapjes. Ook prominenten waren aanwezig, waaronder duo-tv-maakster Sonja Barend, Neerlandicus Herman Pleij en opiniemaakster Ebru Umar. Journalist en Jonet-columnist Frits Barend was apetrots op zijn vrouw en familieleden. Een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van de familie is met dit boek bereikt. Er werd nog lang geborreld in het Amsterdamse Verzetsmuseum.

Over het boek
Barend en Barend-van Haeften beschreven de zeldzame geschiedenis van hun familie, die zowel door de Holocaust als door de Japanse oorlogsterreur werd getroffen. Hoe kon de Joodse familie van Frits toch een groot aandeel leveren in het verzet? Wie redde zijn in 1943 verraden broertje van een zekere dood? Waaraan bezweek zijn grootvader? Waarom was de bevrijding van de familie van Marijke uit het Jappenkamp geen echte bevrijding? Hoe kan het dat haar oudoom na de oorlog als foute politieagent werd veroordeeld? De oorlog is een steeds grotere rol gaan spelen in de levens van Marijke, Frits en hun kinderen. Hun persoonlijke verhalen over verzet en verraad, over goed en fout zijn de rode draad in dit bijzondere familieverhaal.
 
Naast de combinatie van twee intrigerende familiegeschiedenissen die elkaar steeds weer raken, zijn er nieuwe vondsten in het boek te vinden, zoals een unieke brief uit Sobibor. Ook wordt uitgebreid aandacht besteed aan het nog relatief onbekende verhaal van de Coselgangers, de na Auschwitz en Sobibor op twee na grootste groep van vermoorde Nederlandse Joden. Frits Barend was jarenlang werkzaam als journalist en tv-maker, onder andere voor de VARA en RTL. Eind jaren negentig en begin jaren 2000 maakte hij met collega Henk van Dorp de talkshow Barend & Van Dorp. Sinds 2014 schrijft hij columns voor Jonet. Zijn echtgenote Marijke Barend-Van Haeften is literatuurhistorica en gespecialiseerd in koloniale literatuur ten tijde van de VOC en WIC.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Cultuur » Boeken » Van der Laan krijgt eerste exemplaar ‘Matzes en Mie’