Plaatsing zestien nieuwe Stolpersteine – Gouda

Plaatsing zestien nieuwe Stolpersteine - Gouda

Wanneer

24 april 2018    
09:00 - 12:00

Evenement type

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig plaatst op dinsdag 24 april zestien nieuwe Stolpersteine op zeven verschillende plekken in Gouda.

De nieuwe locaties zijn: Jan Luykenstraat 7, Piersonweg 6, Krugerlaan 94, A.G. de Vrijestraat 18, Joubertstraat 201, Lange Groenendaal 84 en Kleiweg 37. Met deze nieuwe zestien steentjes erbij zijn in Gouda al 238 struikelstenen op 59 adressen geplaatst.

Gunter Demnig plaatst de Stolpersteine in opdracht van de Stichting Gouds Metaheerhuis.

Programma:
– Om 9.00 uur plaatst Demnig de eerste gedenksteentjes in de stoep voor de Lange Groenendaal 84. Drie Stolpersteine komen hier voor koopman Levie Gompers (68), zijn echtgenote Anna Gompers-van Kloeten (71) en hun zoon Mozes Gompers (42). Wethouder Corine Dijkstra houdt een korte speech en bevestigt hiermee de sympathie en steun van de gemeente voor het Stolpersteineproject.

– Om 9.20 uur zijn we op de Kleiweg 37. Hier voor een winkelpui komen drie Stolpersteine voor Mendel Emanuel Bienstock (64), zijn echtgenote Roza Bienstock-Reif (61) en hun zoon Willy Bienstock (33).

– Om 9.45 uur volgt de plaatsingsceremonie bij de Jan Luykenstraat 14 (indertijd nummer 7). Hier komen drie Stolpersteine voor fototechnicus Curt Julius Loewenthal (40), Felicia Loewenthal-Lewek (35) en hun baby Ellen Maryke Loewenthal (0).

– Om 10.10 uur is de ceremonie bij de A.G. de Vrijestraat 18. Hier komen twee Stolpersteine voor touwspinner Julius Reis (64) en zijn echtgenote passementwerkster Hedwig Reis-Apfelbaum (47).

– Om 10.35 uur is op de Joubertstraat 201 de ceremonie voor koopman Hans Werner Hirsch (32) en zijn jonge vrouw Gerda Liselotte Hirsch-Reis (22). Twee Stolpersteine komen hier voor hen. Gerda Liselotte is een dochter van het echtpaar Reis-Apfelbaum van de A.G. de Vrijestraat. Voor Hans Werners broer Gustav Hirsch en diens vrouw Claris Weil liggen al twee Stolpersteine voor de Hoogstraat 1.

– Om 11.00 uur zijn we op de Krugerlaan 94. Hier komen twee Stolpersteine voor chazan Eliazer van der Hoeden (28) en juriste Betty van der Hoeden-Bonn (31). Naaste familieleden van hen zullen hierbij aanwezig zijn.

– Om 11.25 uur komen we tenslotte bij de Piersonweg 6. Op de stoep tegenover dit adres komt een Stolperstein voor koopman Izak van Dantzig (84). Ook hier zullen naaste familieleden aanwezig zijn.

Over het adres Lange Groenendaal 84:
Koopman Levie Gompers was een geboren en getogen Gouwenaar, zijn geboortejaar was 1874. Zijn vrouw Anna Gompers-van Kloeten kwam uit ’s-Hertogenbosch en werd in 1871 geboren. Ze trouwden in 1896 in Sint Oedenrode en kwamen al spoedig in Gouda wonen. Acht kinderen kregen ze. Hun oudste zoon overleed in zijn dertiger jaren in 1935. Het laatste Goudse adres van het echtpaar was de Lange Groenendaal 84.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog vertrokken ze naar Amsterdam. Hun volwassen zoon Mozes die bij hen inwoonde, verhuisde mee. Wellicht hoopten ze in de oorlogsomstandigheden net als andere familieleden beter emplooi te vinden in de grote stad. Alle drie werden ze in 1942 om het leven gebracht in Auschwitz, zo ook de overige kinderen van het echtpaar met hun gezinnen.

Voor hun dochter Margaretha met haar man en kinderen Anna Judik en Bram plaatste Demnig afgelopen februari vier Stolpersteine op de Turfmarkt. Ook liggen er al langer drie gedenksteentjes voor dochter Lea, haar man en dochter Rebecca Anna op de Lange Groenendaal.

Hiernaast, op nummer 84, komen nu de drie nieuwe gedenksteentjes voor haar ouders en broer Mozes te liggen.

Lokatie: Vertrekpunt Lange Groenendaal 84, Gouda
Entree: Niet van toepassing