Opening expositie Sinti en Roma in heden en verleden in Nederland – Amsterdam

Opening expositie Sinti en Roma in heden en verleden in Nederland - Amsterdam

Wanneer

18 januari 2019    
16:00 - 18:00

Evenement type

In 2019 is het 75 jaar geleden dat het ‘Zigeunertransport’ vertrok van Westerbork naar Auschwitz. In de vijf goederenwagons zaten 245 Sinti en Roma uit Nederland. De meesten zouden niet meer terugkeren. Op 18 januari opent stichting O Lungo Drom in de Mozes & Aäronkerk te Amsterdam haar tentoonstelling: Sinti en Roma in heden en verleden in Nederland.

De opening van deze bijzondere expositie wordt verricht door Sinti-vrouw Beike Steinbach en muzikaal ondersteund door zigeunerorkest Brandt. De tentoonstelling in Amsterdam is tot stand gekomen in samenwerking met internationale beweging San Egidio van de Mozes & Aaronkerk.

Programma:
Gastvrouw Corine van der Loos (Sant Egidio internationaal) licht toe waarom zij de tentoonstelling in huis haalde.
Mw. Beike Steinbach, voorzitter stichting O Lungo Drom, ontwikkelaar en boegbeeld tentoonstelling. Namens het bestuur van de gemeente Amsterdam spreekt Touria Meliani (wethouder Cultuur, tevens bestuurslid Nationaal Comité 4 en 5 Mei) een openingswoord.
Dhr. Jacques Grishaver, voorzitter Nederlands Auschwitz Comité.
Dhr. Dik de Boef, Comité van Aanbeveling stichting O Lungo Drom, bestuurslid Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS).
Angelique van der Pol (onderzoeker en adviseur Verhalenschat) over het verhaal van de Sinti in Amsterdam en welke bijzondere rol politie-inspecteur, atleet en voetballer Jaap Knol gespeeld heeft tijdens de razzia in mei 1944.

De expositie is tot half februari te zien. De Mozes & Aäronkerk is ook voor bezoekers geopend rond de Auschwitzherdenking. Kijk voor meer informatie op de website van O Lungo Drom.

Locatie: Mozes & Aäronkerk, Waterlooplein 207, 1011 PG Amsterdam
Entree: de opening en de tentoonstelling zijn voor iedereen vrij toegankelijk.

Het ‘Zigeunertransport’ wordt dit jaar op diverse momenten herdacht, onder andere tijdens een nationale herdenking te Westerbork op 19 mei 2019.