Angst brengt Joden en Moslims samen in VS

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De toename van haatmisdrijven sinds de verkiezing van Donald Trump brengt Amerikaanse Joden en Moslims samen, aldus de New York Times. Voorlopig worden de meningsverschillen over Israël opzij gezet voor samenwerking tegen de dreiging die beide groepen voelen. Er worden nieuwe groepen gevormd en bestaande interreligieuze samenwerkingsverbanden merken een toename in belangstelling voor hun werk.

Vaseem Firdaus (56), een Moslima die al 42 jaar in de Verenigde Staten woont, bracht haar vrijdagavond door aan de Sjabbat-tafel van de Sisterhood of Salaam Shalom, in een huis vol Joodse kunst en rituele objecten. De maaltijd vormt het begin van een conferentie die het hele weekend duurt. Tot Trump tot president werd gekozen, voelde Firdaus zich veilig als Moslim in Amerika. Zij heeft een dochter die arts is en een zoon die ingenieur is. Kortgeleden reisde zij nog met haar echtgenoot naar Tampa in Florida omdat zij daar een vakantiehuis wilden kopen. Maar de overwinning van Trump heeft haar gevoel van veiligheid ondermijnd.

Firdaus doet mee aan de zegeningen over de thuis gebakken challe en het druivensap (in plaats van wijn, om rekening te houden met de Moslima’s). In gesprekken met Joodse vrouwen die zij nog niet eerder had ontmoet, hoort zij dat de uitbarsting van haatmisdrijven en het voornemen om Moslims in de VS te registreren, alle aanwezige Joodse vrouwen had doen denken aan Duitsland in de jaren voor de Sjoa.

“Wanneer wisten jullie dat het tijd was om te vertrekken?” vraagt Firdaus aan een vrouw die net verteld heeft hoe haar familie was gevlucht voor de nazi’s. “Degenen die niet vertrokken waren degenen die naar Auschwitz gingen.” De Joodse vrouw probeert Firdaus ervan te overtuigen dat zij het niet zo ver zouden laten komen. “Als Moslims zich moeten registreren, laten we ons allemaal registreren,” zegt Mahela Morrow-Jones. “Je moet ons geloven, zuster.” Morrow-Jones is bezig de eerste afdeling van de Sisterhood Salaam Shalom aan de westkust, in Californië, op te richten.

De Sisterhood is één van de groepen die bezig zijn om hun inspanningen op het gebied van Joods-Islamitische betrekkingen te intensiveren. Daarnaast is de Foundation for Ethnic Understanding een initiatief begonnen om de veroordeling van terreur door Moslims meer zichtbaar te maken, aangezien deze vaak wordt genegeerd door de nieuwsmedia. De Anti-Defamation League breidt zijn activiteiten tegen islamofobie uit.

“Het is het Trump-effect,” zegt Imam Abdullah Antepli, hoofd Moslimzaken aan de Duke Universiteit. Hij was samen met zijn vrouw aanwezig op de vrijdagavond. “Ik zie dat de Moslimgemeenschap steeds meer genegen is om een hand uit te steken en de problemen uit het verleden achter zich te laten.”

Het meest opvallende nieuwe initiatief is de Islamitisch-Joodse Adviesraad waarvan de twee voorzitters belangrijke figuren uit het zakenleven zijn: Farooq Kathwari, directeur van het meubelbedrijf Ethan Allen, en Stanley Bergman, directeur van distributeur van medische artikelen Henry Schein.

De adviesraad werd gevormd toen Trump’s campagne nog bezig was. Hij bestaat uit zowel Democraten als Republikeinen. De raad is opgericht door de leiders van het American Jewish Committee en de Islamic Society of North America. De groep verzet zich tegen het invoeren van een registratieplicht voor Moslims, steunt immigranten en vluchtelingen en ijvert voor het mogelijk maken van gebed op de werkplek.

Ondanks de samenwerking laaien spanningen over Israël nog steeds op. Kortgeleden tekenden Joodse groepen, waaronder de Anti-Defamation League, protest aan tegen het mogelijke voorzitterschap van Keith Ellison van het Democratische Nationale Comité. Ellison is Moslim en maakte kritische opmerkingen over Israël.

Er zijn ook enkele Joodse groepen die Trump’s harde opstelling ten opzichte van Moslims toejuichen. Zij waren blij met diens keuze van Generaal Michael Flynn als nationale veiligheidsadviseur. Flynn heeft islam ‘een kankergezwel’ genoemd en een ‘politieke ideologie’ die zich als religie vermomt.

De keuze van Generaal Flynn zette de gewoonlijk onverstoorbare Firdaus aan tot nadenken. Zij gaf het plan op om een vakantiehuis in Tampa te kopen, of waar dan ook in de VS. In plaats daarvan brengt zij de kerstvakantie door met haar gezin in Toronto, waar zij een bankrekening wil openen en gaat zoeken naar een appartement, voor het geval zij moeten vluchten.

Op de conferentie van de Sisterhood voelt Firdaus zich weer wat optimistischer. Zij wordt daar omringd door Joden die beloven de Moslims niet in de steek te laten. “Als je hier zit, krijg je het gevoel dat het niet allemaal hopeloos is. Dit is voedsel voor de ziel,” aldus Firdaus. “Maar 60 miljoen mensen hebben op Trump gestemd. Ik ben nog niet zo ver dat ik weg wil, maar je moet wel alvast een plan hebben.”

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Angst brengt Joden en Moslims samen in VS