CJO zij-aan-zij met bedreigde moskeeën: overheid moet gezicht laten zien

De Westermoskee (wiki)

Nederlandse moskeeën voelen zich onvoldoende beschermd door de overheid en doen daarom hun beklag. Ze worden hierin gesteund door het Centraal Joods Overleg (CJO), dat vindt dat demissionair minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) van Justitie en Veiligheid of de premier bedreigde moskeeën moet opzoeken. In de afgelopen periode ontvingen de gebedshuizen dreigbrieven. In Gouda werd er brand gesticht in een in aanbouw zijnde moskee. De politie en rijksoverheid doen te weinig, zeggen ze in Nieuwsuur. Het CJO: ‘De bedreigingen beschouwen wij als een niet te tolereren inbreuk op onze rechtsorde’.

Het gaat om zeker vijftien moskeeën. “Wij worden aan ons lot overgelaten,” zegt voorzitter Fariz Akkouh van de Almeerse Omar Ibn Al Khattab Moskee in het tv-programma. Onlangs ontving zijn bestuur een dreigbrief waarin staat dat ‘alle Turken en Marokkanen moeten worden vergast, net als de Joden’. Hij verwijt de gemeente Almere dat de politie niet zichtbaar is ingezet bij het gebedshuis, onder meer om de bezoekers gerust te stellen. De gemeente zegt tegen Nieuwsuur dat er in Almere wel degelijk extra is gepatrouilleerd. Ook andere moskeeën in Nederland onderschrijven het beeld dat Akkouh schetst.

Onacceptabel
Voor voorzitter Ronny Naftaniel van het CJO, de parapluorganisatie van Joods Nederland, is de benarde situatie waarin de moskeeën verkeren onacceptabel. “Het zou heel goed zijn als de premier of de minister van Justitie een moskee zou bezoeken en zegt: dit kan niet, dit mag niet, ik sta achter de gemeenschap.” Dat er contacten zijn met islamitische organisaties, is goed, ‘maar dat is iets anders dan formeel op bezoek gaan nadat er een dreiging is geweest. Is het altijd goed als de regering zijn gezicht laat zien’, aldus Naftaniel tegen Jonet.nl.

“Het is wel zo dat er hier sprake is van een systematische bedreiging van moskeeën en moslimorganisaties. Daar moet de regering serieus naar kijken. We zijn allemaal Nederlanders met verschillende achtergronden. Elke religie die zich houdt aan de wetgeving heeft hier een plaats.” Moet de regering extra beveiligingskosten op zich nemen? “Niet alleen moskeeën worden bedreigd, dus of er sprake moet zijn van zo’n generieke maatregel, dat weet ik niet. Waar burgers of instellingen bedreigd worden, dan moet je ingrijpen en moeten ze beveiligd worden.”

Situatie anders
Naftaniel steunt de islamitische gemeenschappen. Wel benadrukt hij dat de veiligheidssituatie daar nog anders is als bij de Joodse gemeenschap. “Dat is toch nog wel iets anders dan de permanente terreurdreiging die Joodse groepen hebben. De synagoges zijn in eerste instantie niet bedreigd vanwege extreemrechts in Nederland, maar vanwege terroristische bedreiging vanuit het buitenland. Hoe dan ook: waar moskeeën worden bedreigd moeten ze worden beveiligd door de staat. De bedreigingen aan hun adres beschouwen wij als een inbreuk op onze rechtsorde.”

Eerder schreef het CJO een steunbrief aan voorzitter Muhsin Köktas van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). ‘De bedreigingen tegen de moskeeën in Culemborg, Alkmaar, Almere, Deventer en Enschedé en de brandstichting in de in aanbouw zijnde moskee in Gouda aan de vooravond van deze Ramadan, beschouwen wij een niet te tolereren inbreuk op onze rechtsorde en strijdig met alle regels van respect en fatsoen, die ons land hoog moet houden’, schreef Naftaniel. ‘Teksten als: “Mensen van de islam zijn criminelen en moeten levend verbrand worden.” en “Turken en Marokkanen moeten het land uit anders worden jullie vergast net zoals de Joden in Auschwitz. Sieg Heil. Adolf Hitler leeft nog” slaan terug op de donkerste dagen van onze geschiedenis’.

Brandstichting
Vorige maand werd in Gouda brand gesticht. Dat gebeurde op 3 april om drie uur in de nacht. De politie en brandweer waren snel ter plaatse. Dienders hielden algauw een man aan die aan de signalementen van ooggetuigen voldeed. Volgens een woordvoerder hing er een brandlucht rond de man. De verdachte staat bij de politie en hulpverleningsinstanties bekend om ‘verward gedrag’. Het moskeebestuur geeft in Nieuwsuur aan zich desondanks niet veilig te voelen. Er is een roep om meer bescherming, maar het gehoor vanuit Den Haag blijft in hun optiek uit. Dat bevestigt ook DENK-fractievoorzitter Farid Azarkan in de Tweede Kamer. Herhaaldelijk kreeg hij geen steun voor een debat over de veiligheidssituatie rond moskeeën en islamitische instellingen.

Categorie:

Home » Nieuws » CJO zij-aan-zij met bedreigde moskeeën: overheid moet gezicht laten zien