Den Haag houdt eerste herdenking Holocaust Memorial Day bij Vredespaleis
Voor het eerst in de geschiedenis van ‘s-Gravenhage is er een herdenking gehouden op Holocaust Memorial Day. De bijeenkomst vond plaats bij het Vredespaleis, waar zich een herdenkingsmonument bevindt. Bij de plechtigheid waren onder andere bestuurders van de Joodse Gemeente Den Haag en de Liberaal Joodse Gemeente (LJG) Den Haag aanwezig. Ook was er de Poolse ambassadeur en een vertegenwoordiger van de Israëlische ambassade. Na afloop was er in het Academiegebouw van het Vredespaleis een lezing door professor Yoram Dinstein. Bij het nieuwe Haagse monument voor de slachtoffers van de Sjoa was geen plechtigheid. Daar was het stil en verlaten.
Internationaal recht
Tijdens de plechtigheid hield de Haagse rabbijn Shmuel Katzman een toespraak. “Den Haag wordt vaak de wereldhoofdstad van het internationale recht en de stad van vrede en rechtvaardigheid genoemd. Het werd daarom passend geacht onze stad toe te voegen aan de lijst van steden die International Holocaust Remembrance Day op jaarbasis markeren,” aldus de rabbijn. Hij stond stil bij het Joods Cultureel Centrum Den Haag (CHAJ), dat de organisatie van deze dag in handen had. “CHAJ heeft de ambitie om ter nagedachtenis van dit keerpunt jaarlijks deze dag in Den Haag te organiseren, door een interessante spreker op het gebied van internationaal recht uit te nodigen.”
Dinstein
De lezing van Dinstein ging over ‘de impact van de Holocaust op de ontwikkeling van internationaal recht’. In zijn rede ging de professor in op veranderingen die de internationale wetgeving heeft doorgemaakt door de Sjoa. De nadruk van de aanpassingen lag op vijf gebieden van het internationaal recht: genocide, wetgeving over mensenrechten, misdaden tegen de menselijkheid, internationaal humanitair recht en vluchtelingenwetgeving. CHAJ was niet de enige organisator, want ook het ‘World Class’ programma van de gemeente Den Haag en de Israëlische ambassade deelden mee in de organisatie van deze dag.
Krikke van stal?
Opvallend genoeg vond de plechtigheid niet plaats bij het nieuwe Sjoa-monument op het Rabbijn Maarssenplein in de Haagse binnenstad. Dat gedenkteken werd precies een jaar daarvoor onthuld door burgemeester Pauline Krikke (VVD). De Stichting Haags Joods Monument stelde maandag al op Jonet.nl dat de gemeentelijke beloftes om voor educatie en bezoekersfaciliteiten rond het monument te zorgen niet zijn nagekomen. De Stichting heeft het monument, waarvoor jarenlang geknokt is, geschonken aan de gemeente Den Haag, maar ziet dat er vooralsnog weinig mee gedaan wordt. Gesprekken met ambtenaren over onderwijsprojecten en toeristenvoorzieningen waren tot nu toe ook niet vruchtbaar. René Glaser van de stichting vindt dat burgemeester Krikke van stal moet komen.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren