‘Dode Zee dreigt echt te verdampen’

Dode Zee
Flickr

De Dode Zee is over een aantal decennia waarschijnlijk een klein plasje ergens in een dor landschap tussen Israël en Jordanië. Dat zeggen onderzoekers en klimaatdeskundigen, die de noodbel luiden over de unieke Dode Zee. Het zeer zoute watergeheel heeft al jaren last van grote droogte. Opdrogen is het toekomstscenario. Pogingen om deze milieuramp tot staan te brengen, zijn vooralsnog mislukt. Door de bevolkingsgroei is er in de regio namelijk steeds meer behoefte aan water. Verder laten fabrieken water verdampen om mineralen te winnen. Ook de Jordaan is volgens kenners nog maar een stroompje en het water in het Meer van Galilea staat eveneens laag.

Een ecoloog uit het gebied zegt dat de ontwikkelingen rampzalig zijn. “We moeten de natuur verzorgen, anders gaan we ermee ten onder,” aldus de onderzoeker. In de laatste jaren is het waterpeil met ruim een meter per jaar gedaald. De Jordaan brengt nauwelijks nog vers water naar de Dode Zee, omdat het water ‘onderweg’ gebruikt wordt voor bevloeiing van gewassen en verdwijnt. De oevers van het binnenmeer worden daarom almaar breder en er ontstaan gevaarlijke zinkputten en poelen. Voor toeristen en zwemmers kan dit eveneens gevaarlijk zijn.

Langs de kust zijn volgens ooggetuigen ook poelen met zoet water aan het ontstaan. Er zwommen ook vissen in. Dit natuurverschijnsel was in strijd met de natuurwetten, omdat de Dode Zee normaal gesproken een zeer hoog zoutgehalte heeft en er geen vissen, andere dieren of planten kunnen leven. Ook is het land rondom het bijzondere binnenmeer bedekt met een grote zoutlaag, waardoor planten er niet kunnen groeien. Onderzoekers van de Ben Gurion Universiteit gingen erop af om onderzoek te doen. Op de bodem vonden ze grote kraters met een diameter van vijftien meter en diepte van twintig meter. De wanden zitten vol micro-organismen. Er is dus wel degelijk leven in de Dode Zee.

Eerder spraken Israël en Jordanië af om de Dode Zee te redden. Beide landen gaan samen een ontziltingsinstallatie bouwen. Deze komt ten noorden van de Jordaanse havenstad Akaba en moet mensen in Israël en Jordanië van drinkwater voorzien. Met hulp van een tweehonderd kilometer lange pijpleiding zal dan water uit de Rode Zee naar de Dode Zee gepompt worden. Zo blijft het water in de Dode Zee op pijl. De Jordaanse overheid wil de pijplijn om 2021 af hebben.

Categorie: |

Home » Nieuws » ‘Dode Zee dreigt echt te verdampen’