Eerste JSF’s in Israël aangekomen

F35 of Joint Strike Fighter (beeld: US Air Force, wikipedia commons)
F35 of Joint Strike Fighter (beeld: US Air Force, wikipedia commons)

In Israël is de allereerste Joing Strike Fighter (JSF) alias de F-35, gearriveerd. Het gevechtsvliegtuig kwam mee met de Amerikaanse minister Ashton Carter. Die is voor zijn afscheid in Israël en heeft er voor de gelegenheid nog een bij zich. In totaal gaat het om vijftig stuks. Ze worden niet cadeau gedaan, maar zijn door de Israëlische regering gekocht. Binnenkort gaat het leger ermee vliegen en langzamerhand zullen de oude straaljagers (voornamelijk F-16’s) door de JSF’s worden vervangen. Carter vliegt zelf door naar Italië om daar afscheid te nemen van Amerikaanse troepen.

Beide toestellen landden maandagvond op een militaire basis in de Negev-woestijn. Elk vliegtuig kost omgerekend ongeveer 94 miljoen euro en zou volgens de fabrikant enorm geavanceerd zijn. De toestellen arriveerden wel met enkele uren vertraging. Omwille van dikke mist konden ze na een tussenstop in Italië niet meer opstijgen. Israël financiert de vliegtuigen met middelen, die het land in de marge van een militair hulppakket van de Verenigde Staten krijgt. Beide landen hebben akkoord over de opeenvolgende betalingen van omgerekend 34 miljard euro vanaf 2019 in september ondertekend. Het verdrag heeft een looptijd van tien jaar. De Amerikaanse militaire hulp voor Israël bedroeg tot dusver omgerekend 2,8 miljard euro per jaar.

Volgens woordvoerder van het Israëlische leger is de JSF’s ‘een voordeel op elk terrein, in elke gevechtssituatie’. Israël wordt zo de eerste eigenaar van een squadron van dit type vliegtuigen buiten de Verenigde Staten. Het F-35-programma het duurste wapenprogramma van het Amerikaans ministerie van Defensie, het Pentagon. Gekozen president Donald Trump vindt dat de kosten van het F-35-programma  niet langer onder controle zijn. Hij wil mogelijk van het programma af, waar vele banen en belangen mee zijn gemoeid.

De JSF is ontwikkeld met technologie uit Amerika, Groot-Brittannië, Italië en Nederland. De Nederlandse regering tekende in 2002 in op het project, waarmee miljarden euro’s zijn gemoeid. De Nederlandse bedrijven Stork en Fokker Airospace profiteren mee van de deal. Ook heeft Nederland zich min of meer verplicht een aantal JSF’s af te nemen. Dit jaar schieren de eerste testtoestellen boven de polder om de bevolking te laten zien wat het vliegtuig allemaal kan. De regering was enthousiast. Critici zijn er ook. Zo noemen luchtvaarttechnici uit Amerika het vliegtuig een ‘fat bird’ omdat hij niet wendbaar genoeg zou zijn. De rondingen ervan zijn gemaakt om het ‘stealth’ oftewel onzichtbaar te maken in de lucht voor vijandige radars.

Categorie:

Home » Nieuws » Israël » Eerste JSF’s in Israël aangekomen