Egypte wil hulp om Joods erfgoed te redden

Joodse geschiedenis in Egypte
Wiki (dv)

De Joodse geschiedenis in Egypte mag niet verloren gaan, zo meldt een woordvoerder van het Egyptische ministerie van Oudheidkundige Zaken. Het land heeft echter niet de middelen om haar Joodse schatten te bewaren of te restaureren, waarschuwde Saeed Helmy. Hij is het hoofd van de afdeling Islamitische en Koptische monumenten van het ministerie van Oudheidkundige Zaken. De Egyptenaren zien in dat ze een rijke cultuur in hun midden hebben.

“Wij hebben steun nodig van landen die de bescherming van cultureel erfgoed erg belangrijk vinden,” aldus Helmy tegen de Amerikaanse nieuwssite Al-Monitor. Momenteel worden alle Joodse antiquiteiten in Caïro en Alexandrië door de autoriteiten geregistreerd om ze te behoeden voor roof of verwaarlozing. De overheid wil ook af van de kritiek op haar onverschilligheid rond de zorg van Joodse synagogen in het land.

Mogelijk speelt de ineenstorting van het Egyptische toerisme ook een rol in het besluit om beter om te gaan met Joodse monumenten en geschiedkundige voorwerpen. In elf synagogen 
– tien in de hoofdstad Caïro en één in Alexandrië – liggen namelijk duizenden manuscripten en oude Joodse boeken. Ook liggen de huizen van samenkomst vol met geboorte- en trouwaktes van Egyptische Joden. Een groot deel van hen woont momenteel in buurland Israël.

In Alexandrië telde de Joodse gemeenschap op haar hoogtepunt ruim 50.000 Joden en twaalf synagogen. Hun culturele erfenis trekt nog steeds belangstellenden vanuit de hele wereld. Ook in het oude Caïro is de Ben Ezra­-synagoge een trekpleister voor toeristen. Zoals aangegeven wonen er bijna geen Joden meer in Egypte. Na de Zesdaagse Oorlog (1967) moesten ze het land verlaten of werden ze gevangen genomen. De laatste opperrabbijn moest in 1972 vertrekken en in 2001 sloot de laatste sjoel haar deuren. Er wonen momenteel nog zes Joden in het land.

Categorie:

Home » Nieuws » Wetenschap en digitaal » Egypte wil hulp om Joods erfgoed te redden