Filmmaakster Heddy Honigmann (70) overleden

YouTube

Heddy Honigmann is op 70-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van MS en kanker. De cineaste van Joodse komaf werd geboren in het Peruaanse Lima en maakte furore vanuit Nederland, waar ze eind jaren zeventig naartoe was verhuisd. In totaal maakte ze meer dan veertig films, waarin muziek altijd een grote rol speelde. Honigmanns werk wordt geprezen en is meerdere malen bekroond. In 2016 ontving ze de Prins Bernhard Cultuurprijs uit handen van koningin Máxima.

Heddy Honigmann kwam op 1 oktober 1951 ter wereld uit Joodse ouders. Haar moeder was Pools-Joods en haar vader werd in Wenen geboren. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak vluchtten haar ouders met haar grootmoeder naar het Oosten. Haar om ging in het zuiden van Rusland wonen en haar vader ging het Rode Leger in. Hij werd later gevangen genomen en in concentratiekamp Mauthausen gezet. Daar wist hij te ontvlochten. Na de oorlog wilde hij niet in Europa blijven. Zodoende oriënteerden hij en zijn Poolse vrouw zich op Latijns-Amerika.

Na een jaar van wachten in Italië kreeg de familie Honigmann een visum voor Peru, waar dochter Heddy in 1951 werd geboren. Ze groeide op in het Zuid-Amerikaanse land, maar wilde al jong naar Europa gaan. In 1971 vertrok ze naar Rome om film te studeren aan het Centro Sperimentale di Cinematografia. Later kwam ze haar echtgenoot tegen, de Nederlandse cineast Frans van de Staak. Ze verhuisde in de jaren zeventig naar Nederland en verkreeg in 1978 de Nederlandse nationaliteit.

Honigmann was productief: ze maakte meer dan veertig speelfilms en documentaires. Haar bekendste speelfilms zijn Hersenschimmen en Tot ziens en haar bekendste documentaires zijn Metaal en melancholie, O Amor Natural en Forever. Voor die laatste film, die gaat over de beroemde Parijse begraafplaats Père-Lachaise, ontving ze een Gouden Kalf. Ook was er een kalf voor de documentairefilm Crazy, die gaat over de ervaringen van blauwhelmen in oorlogsgebied. In 2016 ontving Honigmann de oeuvreprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Niet alleen in de polder werd Honigmann gelauwerd voor haar werk. Ze viel in de prijzen in onder andere New York, Vancouver, Rome, Parijs, Leipzig, San Francisco, Thessaloniki en Montréal. Haar gehele oeuvre werd diverse malen bekroond op internationale festivals en in 2013 ontving ze op het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam (IDFA) de Living Legend Award. Ook waren er overzichtstentoonstellingen over Honigmanns werk in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York (2003), het Centre Pompidou in Parijs (2010) en op het International Documentary Film Festival in München (2020).

Het was al enige tijd bekend dat Honigmann ongeneeslijk ziek was. Voor haar documentaire No Hay Camino uit 2021 reisde ze naar haar geboorteland Peru. Daar blikte ze met belangrijke personen uit haar leven terug op haar werk. Hoewel ziek zat de maakster nog boordevol ideeën en plannen voor nieuwe films. Ze heeft ze helaas niet kunnen uitvoeren. Honingmann laat haar huidige echtgenoot, een zoon en een stiefzoon achter.


Lees ook:
Regisseur Miloš Forman (86) overleden
Miloš Forman is op 86-jarige leeftijd overleden. De Tsjechische regisseur van Joodse komaf vond de dood in zijn woonplaats in de Amerikaanse staat Connecticut. Na de Praagse Lente van 1968 was hij naar Amerika gevlucht en kwam hij aldaar verder tot bloei. Hij blonk uit met films als One Flew over the Cookoo’s Nest en Amadeus. Maar ook een filmklassieker als The People vs. Larry Flint is van de hand van Forman.

Categorie: | |

Home » Nieuws » Filmmaakster Heddy Honigmann (70) overleden