Fors meer antisemitisme in Oost-Nederland
Net als in de rest van Nederland is ook in het oosten des lands het antisemitisme in het afgelopen jaar gestegen. Het is meer dan verdubbeld. In 2022 waren er nog ‘slechts’ 47 meldingen van antisemitisme, maar in 2023 groeide dat aantal naar 104. Het gaat om een stijging van 121 procent. De verdubbeling is terug te vinden in het jaarlijkse discriminatie-rapport van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
In het rapport worden alle getelde gevallen van discriminatie, racisme en antisemitisme geteld en meegewogen. Het gaat om cijfers van organisaties en instellingen, zoals de politie en de Nationale Ombudsman. De groei is onlosmakelijk verbonden met de aanslag van 7 oktober 2023, waarna Jodenhaat ook in Oost-Nederland fors toenam. Volgens de landelijke politie neemt tolerantie af en neemt de polarisatie in de samenleving toe.
“Een heleboel mensen zijn behoedzaam voor wat er nog staat te gebeuren,” zegt Lex Rutgers van het Etty Hillesum Centrum in Deventer tegen RTV Oost. Zelf merkt hij nog weinig van het gegroeide antisemitisme. “De Joodse gemeenschap is in de stad vrij klein en ook niet zo herkenbaar. Ik merk hier weinig van spanningen. We gaan gelukkig redelijk goed met elkaar om, maar ik denk wel dat veel mensen behoedzaam zijn en zich afvragen wat er nog staat te gebeuren.”
Antisemitismemonitor
Eerder meldde het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) ook dat het antisemitisme flink is gestegen sinds de aanslagen van Hamas op 7 oktober. Er is nog nooit zoveel Jodenhaat in Nederland geweest sinds het door het CIDI gemeten werd. Er waren in 2023 meer dan 2,5 keer zoveel meldingen als in het jaar ervoor, ook wel een stijging van 245 procent. Bij de belangenorganisatie werden vorig jaar 379 incidenten gemeld.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren