Hoge onderscheiding voor Britse opperrabbijn Ephraim Mirvis

Ephraim Mirvis
Ephraim Mirvis

Opperrabbijn Ephraim Mirvis heeft uit handen van koning Charles van Groot-Brittannië een van de hoogste onderscheidingen ontvangen. Hij is benoemd tot Commandeur van het Britse Rijk. De opperrabijn kreeg de versierselen omgehangen vanwege zijn aanzienlijke bijdragen aan de Joodse gemeenschap, en aan interkerkelijke relaties en educatie.

Sinds zijn benoeming in 2013 is Mirvis onafgebroken aan het werk om het wederzijdse begrip tussen de verschillende religies in het land te verbeteren. Dat meldt de website The Jewish Chronicle. Hij organiseert onder meer interkerkelijke workshops voor Joden en moslims. Ephraim Mirvis maakt zich bovendien sterk voor onderdrukte volkeren waar ook ter wereld. Hij is een belangrijke spreekbuis voor de Oeigoerse moslimbevolking in China, die zwaar wordt vervolgd door de Chinese autoriteiten.

Ook maakte hij een historische reis naar de Verenigde Arabische Emiraten. Eerder bracht hij al bezoeken aan Griekenland en India. In eigen land hield hij een toespraak in een Londense moskee na de terreuraanslagen van 2019 in Nieuw-Zeeland. Bij de aanvallen op twee moskeeën in de stad Christchurch vielen 51 doden en veertig gewonden. Hij noemde de aanslagen ‘verachtelijk.’ “Er bestaat nauwelijks een groter kwaad dan de massamoord op vredelievende mensen tijdens het gebed”, schreef hij op Twitter.

Erkenning
Volgens vice-voorzitter Maurice Ostro van de Raad voor Christenen en Moslims gaat de rol van Mirvis veel verder dan zijn positie als opperrabijn. Als leider geniet hij erkenning bij zowel gelovigen als niet-gelovigen. “De onderscheiding onderstreept dat de gevestigde orde inmiddels het belang inziet van interkerkelijke betrokkenheid”, zegt Ostro in een interview met The JC.

Ephraim Mirvis zelf was totaal overdonderd door het eerbetoon. Hij noemde het bovendien ontroerend dat hij de onderscheiding mag ontvangen in het eerste regeringsjaar van de nieuwe koning.

Lees ook:
Veel Joodse ’tributes’ voor overleden Elizabeth II

Het tweede Elizabethaanse tijdperk is ten einde: de Britse koningin Elizabeth II is gestorven op 96-jarige leeftijd. Onder de Britse Joden was de koningin een vaste waarde die zeer gewaardeerd werd. Leiders en rabbijnen prijzen haar inzet voor tolerantie, verdraagzaamheid en tegen discriminatie.

Categorie: |

Home » Nieuws » Hoge onderscheiding voor Britse opperrabbijn Ephraim Mirvis