Rutte belt met Netanyahu: ‘tweestatenoplossing mag niet in gevaar komen’

Netanyahu en Rutte (beeld: Twitter)

Premier Mark Rutte (VVD) wil niet dat de nieuwe Israëlische regering de tweestatenoplossing in gevaar brengt. Hij heeft onder andere daarover een telefoontje gepleegd met collega Benjamin Netanyahu, die onlangs opnieuw aantrad. Zijn rechts-religieuze coalitie is in en buiten Israël omstreden, omdat rechts-radicalen er aan deelnemen die de Westelijke Jordaanoever willen annexeren. In dat geval zou de internationaal gewenste tweestatenoplossing – naast Israël een onafhankelijke Palestijnse staat – in gevaar komen.

Rutte maakte via Twitter bekend dat hij met Netanyahu gesproken heeft. ‘Ik heb net de premier gefeliciteerd @netanyahu van Israël bij het aantreden van zijn nieuwe regering. We bespraken onze hernieuwde samenwerking en ik onderstreepte de aanhoudende steun van Nederland voor een tweestatenoplossing en zijn verzet tegen stappen die dit in gevaar brengen’. Voor Nederland is de relatie met zowel Israël als de Palestijnen belangrijk. Voor Israël geldt Nederland als een traditionele bondgenoot.

De vraag is echter of de boodschap van Rutte zal blijven plakken: sinds het aantreden van het rechts-religieuze kabinet Netanyahu VI is er internationaal al de nodige druk op Netanyahu uitgevoerd. Die blijft erbij vast te houden aan zijn regeerakkoord. Ook vond in Tel Aviv een grote demonstratie tegen het kabinet plaats. De demonstranten maken zich vooral zorgen over het voortbestaan van de democratie, de trias politica en burgerrechten in Israël. Netanyahu zei daags na de manifestatie niet van koers te zullen veranderen.

Lees ook:
Hoekstra plotseling op bezoek in Israël en bij de Palestijnen

Minister Wopke Hoekstra (CDA) van Buitenlandse Zaken is onverwacht opgedoken als gast van Israël en de Palestijnen. Het bezoek was vooraf niet aangekondigd: correspondenten in Israël kregen er pas dinsdagavond over te horen. Niettemin gaat het om een officieel kennismakingsbezoek. Zo heeft Hoekstra al een krans neergelegd bij het monument in Sjoa-museum Yad Vashem, een plichtpleging voor officiële buitenlandse bezoekers. 


Categorie:

Home » Nieuws » Rutte belt met Netanyahu: ’tweestatenoplossing mag niet in gevaar komen’