Joodse Nederlanders bezorgd om conflict, organisaties steunen Israël

Twitter

De actieve Joodse gemeenschap in Nederland maakt zich zorgen over de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden. In de afgelopen dagen is het conflict opgelaaid en zijn er aan beide kanten doden gevallen. Veel Joodse Nederlanders hebben familie en vrienden die in Israël wonen. Vooral de beelden van een Joodse Israëlische man en diens dochtertje die in Lod door een raket zijn gedood, wekken ongerustheid op. Er zijn momenteel ook demonstraties van Arabieren die in Israël wonen die uit de hand kunnen lopen. Ook het CIDI maakt zich zorgen. Het JNF en de CIA, twee Joods-Nederlandse organisaties, staan achter Israël.

Op social media uiten Joodse Nederlanders hun zorgen. Velen hopen dat hun familieleden en vrienden die in Israël wonen buiten schot blijven. Joden in Nederland zijn geen Israëli’s, maar hebben veelal wel een sterke band met het land vanwege mensen uit hun omgeving die er naartoe zijn geëmigreerd. Als het conflict tussen Israël en de Palestijnen oplaait en escaleert, zoals in de afgelopen dagen het geval is, komt het voor deze Joodse Nederlanders erg dichtbij. In sjoels van de Joodse Gemeente Amsterdam wordt gebeden voor een einde aan het geweld. Dat gebeurt uit solidariteit met Israël en haar burgers, aldus de Gemeente.

Steun aan Israël
Goede doelenorganisaties Joods Nationaal Fonds (JNF) en de Collectieve Israël Actie (CIA) hebben persberichten verstuurd waarin ze zeggen Israël te steunen. ‘Het menselijk lijden en de schade die de zinloze vernieling met zich meebrengt doet ons veel pijn. We staan ​​klaar om de mensen in Israël te helpen met de opbouw van alles wat nu vernietigd wordt’, aldus JNF-directrice Vivian Rinat. Haar CIA-collega Kaat Burbidge-Van Velde wil samen met haar team steun aan Israël uitspreken, schrijft ze. ‘Wij leven mee met iedereen, waar dan ook in Israël, die nu helaas angstige tijden meemaken. Wij hopen van ganser harte dat de rust snel, heel snel, terugkeert. In moeilijke tijden is het belangrijk dat wij onze solidariteit tonen. Wij staan achter Israël!’

CIDI ook bezorgd
Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) is eveneens bezorgd over de situatie. ‘Door het afvuren van honderden raketten op burgerdoelen in Israel en het oplaten van met explosieven uitgeruste luchtballonnen heeft de terroristische organisatie Hamas de enorme spanningen in Israel verder op scherp gezet’, schrijft de organisatie. ‘Dit is een zorgwekkende escalatie van een eerder uit de hand gelopen geweldsuitbarsting in Jeruzalem’. Het CIDI veroordeelt de aanvallen op Israëlische burgers door Hamas en de Islamitische Jihad.

Volgens het CIDI moeten Nederlandse politici kleur bekennen. De organisatie roept politici op om de aanvallen van Hamas te veroordelen en niet naar excuses te zoeken. ‘Het stemt tot verbijstering dat enkele Nederlandse parlementariërs eenzijdige sancties tegen Israël voorstellen, terwijl Palestijnse leiders voortdurend het vuur opstoken met hun oproepen tot geweld en er vanuit Gaza al dagen raketten worden afgevuurd. Dit is een onverantwoordelijke aanmoediging voor extremistische Palestijnse groeperingen om het geweld te intensiveren’.

Als het aan het CIDI ligt, moet het aankomende kabinet in het regeerakkoord opnemen dat ‘zowel Israel als de Palestijnen de verantwoordelijkheid hebben om te komen tot een vreedzame oplossing van het conflict’. Druk leggen op één partij werkt contraproductief, aldus de organisatie. ‘Nederland moet zij-aan-zij staan met Israël in de strijd tegen terreur. Het CIDI roept op tot de-escalatie aan beide kanten, voordat er nog meer slachtoffers vallen’.

Tegenstellingen op Twitter
De vraag is of dat laatste in Israël en de Palestijnse gebieden momenteel wordt gehoord. In ieder geval lijkt de discussie in de polder over het conflict door te gaan, met name op social media, waar zowel burgers als politici het voor een van de twee strijdende partijen opnemen en elkaar in de haren vliegen. BIJ1-leider Sylvana Simons twitterde: ‘Wanneer durft de Nederlandse overheid de schending van mensenrechten die daar plaatsvindt te veroordelen in woord en daad?’ doelend op een tweet van haar partij over geweld tegen Palestijnen. PVV-voorman Geert Wilders twitterde in het Engels dat hij vandaag uit solidariteit met Israël een speldje met een Israëlisch vlaggetje op zijn revers draagt.

Lees ook:
‘Marokko wil bemiddelen in conflict tussen Israël en Palestijnen’

De Marokkaanse regering ziet voor zichzelf een bemiddelaarsrol weggelegd in het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Gezien de ontwikkelingen in de laatste dagen is er werk aan de winkel. Israël en Marokko halen sinds eind 2020 hun banden aan.

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse Nederlanders bezorgd om conflict, organisaties steunen Israël