Joden, moslims en christenen samen in Noordwijk

Beeld: Gelderblom
Beeld: Gelderblom

In de kustplaats Noordwijk kwamen zondag vertegenwoordigers van het Jodendom, christendom en de islam samen voor een interreligieuze bijeenkomst. De aanleiding hiervoor was de geboortedag van de profeet Mohammed, die normaal gesproken gevierd wordt door de Marokkaanse gemeenschap. Vertegenwoordigers van de gemeenschap hadden Joden en christenen van het interreligieuze Cairo-overleg uitgenodigd om de viering dit jaar mee te vieren. Het werd daarom een multireligieuze bijeenkomst, waar de ambassadeur van Marokko en de burgemeester van Noordwijk aanwezig waren en spraken.

Niet alleen de bekende Marokkaans-Nederlandse imam Yasin El-Forkani, maar ook LJG-rabbijn Menno ten Brink en dominee Janneke Nijboer uit Noordwijk waren aanwezig. Ze hielden alledrie een preek, waarin het interreligieuze thema vrede centraal stond. Ten Brink sprak uitgebreid over psalm 34. “Mensen moeten in balans zijn. Mensen die zelf niet in balans zijn, kunnen geen vrede brengen”, zei hij. De vrede komt niet vanzelf, aldus de rabbijn, daar moeten mensen zich actief voor inzetten. El-Forkani had het over de inspiratie die hij uit de Koran haalt in deze donkere tijden. “God heeft ons niet allemaal hetzelfde gemaakt, maar juist verschillend met de opdracht om elkaar beter te leren kennen”, aldus de imam. Verder benadrukte hij dat moslims teksten uit de Koran moeten interpreteren en niet botweg uit hun hoofd moeten leren. 

Ook was Klaas van der Kamp van de Raad van Kerken aanwezig. Hijzelf, de voorzitter van de lokale moskee en Hanneke Gelderblom-Lankhout van het Verbond voor Progressief Jodendom in Nederland staken alle drie een kaars aan. Van der Kamp: “Zo geven wij het licht door”. Gelderblom-Lankhout vertelde over de vredeswens die ze heeft naar aanleiding van de aanslagen in Parijs en de situatie in Verviers. “We hebben een verstand gekregen. Dat moeten we gebruiken om elkaar vragen te durven stellen. Joodse kinderen leren al heel jong dat vragen stellen niet mag, maar zelfs moet. Je kunt vragen stellen aan je ouders, leraren, andere kinderen en zelfs God. Heb dus de moed om vragen te stellen. Doe dat niet uit woede, maar uit belangstelling voor elkaar.” [bl]

Op de bijeenkomst waren ook Turks-Nederlandse Mevlana-dansers aanwezig. Zie foto. 

Categorie:

Home » Nieuws » Joden, moslims en christenen samen in Noordwijk