Joodse docente en blogger Maja Mischke: ‘ik ben weggepest door moslimcollega’s’

Maja Mischke
Maja Mischke (Youtube)

De Joodse docente en blogger Maja Mischke is van haar school weggepest door islamitische docenten en leerlingen. Dit omdat zij rechtse opinies schrijft en kritisch over de islam twittert, zo schrijft opiniemaker en journalist Wierd Duk in De Telegraaf. In het krantenartikel doet Mischke haar verhaal. Inmiddels is de docente vertrokken bij het Sweelinck College in Amsterdam. Momenteel geeft zij les op een Joodse school. Volgens het bestuur van haar oude school heeft er een conflict gespeeld, maar was er daarna niets meer aan de hand.

‘Leerlingen overstuur’
Toen Mischke in het najaar van 2017 in Amerika op vakantie was, kreeg ze een mail van een teamleider. “Leerlingen en docenten waren geschrokken van een aantal tweets van mij,” aldus de opiniemaakster, die onder meer werkte voor de rechtse blog OpinieZ. Een dag later ontving Mischke een mail die was getekend door dertien docenten en medewerkers met een moslimachtergrond. Ze eisten een gesprek me haar. In de mail stond: ‘leerlingen zijn overstuur, helaas als gevolg van jouw tweets’. En: ‘Jouw tweets hebben een destructief effect’.

Het ging om tweets die de docente had gedaan na een terreuraanslag in de Franse stad Marseille. Zo twitterde Mischke: ‘Iedereen die zegt dat de islam net is als alle andere religies, is een grote leugenaar’, en: ‘Dat verrekte ‘Allahu akbar’: het wordt mij te opvallend vaak gebruikt bij bloedvergieten, onschuldige levens vernietigen, terreur’. De moslimcollega’s verklaarden in hun mail zich ‘gediscrimineerd’ te voelen, aldus De Telegraaf. ‘Deze tweets voelen als een dolksteek’, schrijven zij. ’Wie garandeert de leerlingen dat jij de enige bent met dit gedachtegoed?’ zo schreven ze. Mischke was ‘geschokt’ omdat het om alle moslimcollega’s ging.

Intermediair
Tevergeefs werd door het schoolbestuur een bemiddelaar voorgesteld. Deze intermediair werd door de moslimmedewerkers echter afgewezen. Uiteindelijk kwam het toch tot een gesprek tussen Mischke en een woordvoerder van de groep. “Hij zei dat ik beter in Venlo les kan geven, kennelijk omdat Geert Wilders daar vandaan komt. Ik kon volgens hem in elk geval niet op het Sweelinck blijven. De vijandigheid was afschuwelijk. Hij vroeg me ook waarom ik zoveel twitterde over Joden, Israël en Palestina. Dat ik Joods ben speelde blijkbaar ineens een rol,” aldus Mischke in De Telegraaf. Eerder gaf de woordvoerder aan dat de hele school erover sprak en dat er islamitische leerlingen gekwetst waren.

Nadien kwam er een gesprek met het bestuur van de school. Die kwam met de suggestie om over te stappen naar een andere school. Mischke: “Alsof dat het probleem zou oplossen. De hele stad zou de reden te weten komen en ik zou geen les meer kunnen geven.” Tevens vroeg ze welke leerlingen met een moslimachtergrond zij zou hebben gekwetst. De bestuurders noemden daarop de namen van een jongen en een meisje. “Met de jongen had ik veel problemen in de les. Die is later van school verwijderd. Het meisje kende ik niet, zij is later ook van school gestuurd,” aldus Mischke.

Onveilig op school
Ondanks de gesprekken was het werken op het Sweelinck Collega volgens de Joodse docenten niet meer als voorheen. Mischke voelde zich voor geïntimideerd en ’enorm onveilig’. Ook had ze haar twitteraccount inmiddels afgeschermd. “Ik durfde niet meer naar school. Ik had ook niks meer gehoord van mijn teamleider. Ik heb mij ziek gemeld.” In een mail aan de teamleider schrijft ze: ‘Als ik eraan denk dat ik de school binnenloop, moet ik huilen’. Op school volgen er vreemde incidenten. “Leerlingen riepen mij na: Mischke, racist!” aldus de lerares. De eerste keer dat dit gebeurde, was ze in shock en vluchtte ze het toilet in. “Ook bleef de verstandhouding met een aantal moslimcollega’s slecht.”

Een jaar later is Mischke uit eigen beweging vertrokken naar de Joodse middelbare school, waar ze nog steeds lesgeeft. In de krant zegt ze dat ze haar verhaal eigenlijk niet aan de grote klok wilde hangen, omdat ze ‘hoopte dat er toch iets goeds uit zou voortkomen. Bijvoorbeeld dat de schoolleiding eens over dit soort kwesties gaat nadenken en positie inneemt, anders ben je aan de goden overgeleverd’. Nu er vaker problemen zijn met islamitische scholen in de Randstad wil Mischke haar verhaal alsnog doen. “Ik weet dat er collega’s zijn die in eenzelfde positie verkeren als ik destijds; die onder dezelfde druk staan. Die wil ik hiermee een hart onder de riem steken.”

‘Geen issue meer’
Bij haar aanstelling in 2013 meldde Mischke dat ze regelmatig bijdraagt aan het maatschappelijk debat. Vooral de vrijheid van meningsuiting, de politieke islam en de positie van de vrouw houden haar bezig. Ze maakte bij het schoolbestuur van het Sweelinck College bekend dat ze voor de rechtse blog OpinieZ werkte. “Ik heb voorbeelden van mijn opiniestukken naar de directie gestuurd. Dat bleek geen probleem. Ik had ook alleen maar goede functioneringsgesprekken,” aldus Mischke. Volgens een woordvoerder van de school heeft er indertijd ‘een conflict gespeeld’. Hij verklaart: “Er zijn gesprekken geweest en daarna was het geen issue meer.”

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse docente en blogger Maja Mischke: ‘ik ben weggepest door moslimcollega’s’