Kosjer nasjen: Matses…!

Beeld: Youtube
Beeld: Youtube

In het museumcafé van het Joods Historisch Museum (JHM) liggen vier soorten matses. Als eerste is er het aloude en Nederlandse merk Hollandia. Daarnaast ligt de Jerusalem Matza uit Israel. Ook zijn er de Israelische Jehuda Matsos en Egg Matzes om te proeven. Maar hoe proef je matses? “Ze lijken allemaal erg op elkaar en smaken behoorlijk hetzelde. Toch zijn er verschillen. Sommigen hebben iets meer smaak dan anderen”, adus kosjere cateraar Roland Vos, die al jaren ervaring heeft met matses op feesten en partijen. 

Columnist Nathan Bouscher is dol op matses. “Ik eet ze niet alleen met Pesach, maar als het effe kan eet ik ze het hele jaar door. Het liefst eet ik bruine matses omdat die meer koren bevatten. Doe wat Hollandse kaas op mijn matses en ik ben verkocht”, vertelt hij. Ook houdt hij van matzeballen. “Maar vandaag proeven we gewoon matses he, zullen we maar eens beginnen?” Samen kraken de twee de verschillende ongerezen broden op hun kaken. Zonder beleg is het erg droog, maar verschil is er wel een beetje. “Je proeft wel dat de Egg Matzes anders smaken dan de gewone. Je proeft toch dat daar eieren doorheen gaan”, aldus Vos. 

Voor Vos en Bouscher komen de Jehuda Matzos op de vierde plek, gevolgd door de Egg Matzes op de derde plaats. Maar de heren zijn het oneens over welke matses op de eerste plek moeten komen. “Wat dat betreft zijn we net Joden”, grapt Bouscher. Voor hem komt de Jerusalem Matza op de eerste plek. “Die heeft gewoon de meeste smaak”. Roland Vos gaat voor de ronde matses van Hollandia uit Enschede. “Ja gewoon, omdat ik die van huis uit altijd heb gegeten, vind ik die het lekkerste smaken”. Beiden concluderen dat datgene wat je gewend bent te eten in dit geval de smaak bepaalt. “Chag sameach!”

Met Pesach wordt de bevrijding van de Joden uit de slavernij in Egypte gevierd. Volgens de Thora moesten de Joden vlak voor hun vertrek in opdracht van God snel brood bakken zonder daar zuurdesem aan toe te voegen. Voordat Pesach begint wordt het hele huis gereinigd, zodat er geen resten van gerezen brood meer aanwezig zijn. Bij voorkeur worden matses met de hand gemaakt en niet machinaal. Matses voor Pesach zijn dan ook een stuk duurder dan in de rest van het jaar: voor een kilo matses kan de prijs boven de 25 euro liggen. In Nederland worden ze ook door katholieke en protestante gezinnen gegeten om de uittocht van de Joden uit Egypte te herdenken.

Categorie:

Home » Cultuur » Culinair » Kosjer nasjen: Matses…!