Moorman: ‘Joodse scholen gaven geen specificatie door’
De onrust die social media is ontstaan over een mogelijke gemeentelijke korting van Joodse scholen in Amsterdam is onder meer veroorzaakt omdat die scholen eerder geen specificatie hebben doorgegeven van hun onkosten. De gemeente had daar om gevraagd, omdat Joodse scholen een specifieke situatie hebben qua veiligheid. Maandag kondigde onderwijswethouder Marjolein Moorman (PvdA) aan dat scholen met een algemene vrijwillige ouderbijdrage hoger dan 225 euro per jaar zullen worden gekort. Het college wil zo segregatie in het onderwijs tegengaan.
Op social media trokken Joodse opiniemakers meteen aan de bel, omdat ook de Joodse basisscholen Rosj Pina en Cheider zullen worden gekort. Volgens hen zouden die financieel kopje onder gaan, omdat de vrijwillige ouderbijdrage daar erg hoog is vanwege de hoge beveiligingsonkosten. Moorman gaf snel aan dat deze scholen juist vanwege die situatie een uitzonderingspositie hebben en daarom buiten schot blijven. Wel zullen ze worden gekort, omdat de algemene vrijwillige ouderbijdrage toch boven de 225 euro valt. Dit heeft dus geen gevolgen voor de beveiligingskosten.
In de Amsterdamse gemeenteraad kreeg Moorman woensdag te maken met vragen van de ChristenUnie, de VVD en het CDA. Voorman Don Ceder van de ChristenUnie vroeg: “Is het college met ons eens dat wanneer zaken als identiteitsgebonden onderwijs zoals bij het Joodse onderwijs, ervoor zorgen dat de ouderbijdrage hoger is dan elders, dit geen reden kan zijn om de gemeentelijke subsidies in te trekken, omdat het doel van de weigering een andere is?” Ook lijkt Ceder te vinden dat de maatregel tweedeling in de hand werkt.
Moorman gaf aan dat ze al op 8 januari van dit jaar met de raad gesproken heeft over deze maatregel en de uitzonderlijke positie die de Joodse scholen hebben in verband met veiligheid. Vervolgens heeft ze aan de scholen gevraagd of die hun onkosten wilden specificeren, zodat de gemeente rekening kon houden met de hoge vrijwillige ouderbijdrage die de scholen vragen. Echter, de specificaties kwamen niet en daarom heeft de gemeente de maatregel – die voor alle scholen geldt – doorgezet. In de raad meldde Moorman vandaag dat het Cheider een vrijwillige ouderbijdrage vraagt van 2.150 euro per jaar en dat deze bijdrage van Rosj Pina op 1.150 euro ligt. Veiligheidskosten vallen hier onder, maar de specificatie is nog niet duidelijk.
De raad vroeg wat de Joodse scholen nu nog kunnen doen. Moorman stelde dat ze in beroep kunnen gaan, net als de andere scholen, en dat de gemeente daar dan naar zal kijken. Wel is nu al duidelijk dat de overige kosten van de vrijwillige ouderbijdrage van de Joodse scholen boven de 225 euro uitvallen, dus de korting is vooralsnog terecht. Mogelijk biedt in beroep gaan uitkomst voor de scholen. VVD-raadslid Anne Martin vroeg wat de wethouder kan of gaat doen om de onrust onder Joodse ouders weg te nemen. Volgens Moorman is dat lastig, omdat social media een versterkend effect hebben in de beeldvorming van mensen. “U weet ook hoe social media werkt. Soms blijft één onjuist signaal rondzingen.”
Lees ook:
Moorman onder vuur om Joodse scholen na besluit over vrijwillige ouderbijdrage
De Amsterdamse onderwijswethouder Moorman heeft het er op sociale media van langs gekregen na een optreden in Nieuwsuur, maandagavond. Bij nader inzien blijkt dat de aantijgingen op Facebook en Twitter onjuist zijn.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren