Nationaal Holocaust Museum begint bescheiden

Holocaust Museum
JHM (dv)

Het in oprichting zijnde Nationaal Holocaust Museum opent volgende week maandag haar deuren in de voormalige Hervormde Kweekschool aan de Amsterdamse Plantage Middenlaan 27. De expositie De ondergang van Abraham Reiss van Jeroen Krabbé is de eerste stap in het verhaal, dat het museum wil vertellen over de vervolging van de Nederlandse Joden en de gevolgen van de Jodenvervolging op de naoorlogse generaties. In negen monumentale schilderijen verbeeldt Krabbé het levensverhaal van zijn grootvader.

Naast een vaste tentoonstelling zijn er plannen voor tijdelijke exposities, evenementen en een educatief programma. De volgende fase kost 21 miljoen euro en daarvan is nog maar 2,2 miljoen binnen. Over het tekort van 19 miljoen euro maakt algemeen directeur Emile Schrijver van het Joods Cultureel Kwartier (de gezamenlijke noemer van de combinatie van het Joods Historisch Museum, de Hollandsche Schouwburg, de Portugese synagoge en het Nationaal Holocaust Museum) zich geen grote zorgen. Hij heeft er vertrouwen in dat dit bedrag er komt. De voltooiing van het museum staat voor 2019 gepland. Door het nu al open te stellen, kan alvast een begin worden gemaakt met het tonen van exposities over de Holocaust.

Volgens Schrijver is er in Nederland nog geen plek waar het hele verhaal van de vernietiging van de Joden wordt verteld. “Je hebt de kampen Vught en Westerbork en het Anne Frank Huis, maar daar gaat het vooral over wat er daar is gebeurd.” Het museum wil aanhaken bij het Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland, een database die door het Joods Historisch Museum wordt beheerd en waarin informatie wordt verzameld over de 104.000 Nederlandse Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vermoord.

Het gebouw waarin het museum wordt gevestigd, heeft een bijzondere betekenis. In de toenmalige Hervormde Kweekschool werden tijdens de oorlog zo’n zeshonderd Joodse kinderen van de naastgelegen crèche gered. Hun ouders verbleven aan de overkant van de straat, in de Hollandsche Schouwburg, waarvandaan ze in eerste instantie werden getransporteerd naar Westerbork.
Beide gebouwen moeten één geheel gaan vormen. Als verbindende factor daartussen kan de tramhalte, die tussen de gebouwen in ligt, gaan dienen. Dit zei Schrijvers voorganger Joël Cahen vorig jaar: “De tramhalte is historisch gezien van groot belang. Vanaf daar werden de mensen met tram 9 gedeporteerd. Maar het was ook die tram die, wanneer hij stopte, de bewakers van de Hollandsche Schouwburg het zicht ontnam op de kweekschool. Dat was het moment dat de kinderen eruit konden ontsnappen.”
Categorie:

Home » Nieuws » Nationaal Holocaust Museum begint bescheiden