Nu onderzoekscommissie NIG Nijmegen
Het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) heeft samen met de Nederlands Israëlitische Gemeente (NIG) in Nijmegen een onderzoekscommissie ingesteld. Die zal onderzoek doen naar de beschuldigingen aan het adres van de rabbinaal functionaris van de NIG Nijmegen, rabbijn Mendel L. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag in de tijd dat hij jeugdleider was in een kinderkamp in de Verenigde Staten. Eerder ontstond ophef over de rabbijn, die alweer sinds enige jaren in Nijmegen woont en werkt. Het NIK kondigde daarna een meldpunt aan voor seksueel misbruik binnen het kerkgenootschap.
De commissie voor de NIG Nijmegen bestaat uit voorzitter Edwin Rabbie en commissielid Hester Uhlenbroek. ‘De heer Rabbie is rechter bij de Rechtbank Den Haag. Mevrouw Uhlenbroek is verbonden aan ReulingSchutte, een bureau dat onder meer is gespecialiseerd in vertrouwelijk onderzoek’, zo beschrijft het NIK het duo op zijn website. Zolang het onderzoek loopt zal de rabbijn op non actief staan, zo heeft hij in samenspraak met het bestuur van de NIG Nijmegen besloten. Zij ‘achten dit in het belang van alle betrokkenen’. Na de onderzoeksperiode en de uitkomst ervan, zou Mendel L. mogelijk weer aan het werk kunnen gaan.
Begin januari 2018 meldden zich twee vermeende slachtoffers bij De Telegraaf. Volgens hen zou rabbijn Mendel L. hen seksueel hebben misbruikt tijdens Joodse zomerkampen in Amerika. Eén beschuldiging is niet nieuw. Op 26 november 2011 meldde de Amerikaan Meyer Seewald op internet al hoe Mendel L. hem als elfjarige tijdens een jeugdkamp in Amerika genitaal had betast. Omdat de klacht niet serieus genomen werd, vroeg Seewald andere slachtoffers naar voren te treden. Dat is nu gebeurd. Een tweede slachtoffer herinnert zich hoe de kampbegeleider hem afzonderde, zijn kleren uittrok en zijn edele delen begon in te smeren met zalf, aldus dagblad Trouw.
Een week na de berichtgeving in de media kondigde het bestuur van het NIK aan een speciaal meldpunt op poten te zetten voor mogelijke andere slachtoffers of gedupeerden. Aan de opzet van een klachtenprocedure en voorlichting, zo mogelijk in overleg met externe instanties, wordt nog gewerkt, zo stelde NIK-secretaris Ruben Vis. “De gedachtevorming hierover leeft al enige tijd. Het gaat om een onafhankelijk meldpunt. Kernbegrippen zijn: vertrouwen, veiligheid, geborgenheid, expertise, en professionaliteit,” aldus de bestuurder. De uitwerking en plaatsbepaling van het nieuwe onderdeel van de organisatie zullen in de komende maanden hun beslag krijgen.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren