Omstreden Burgemeester Tjalmarkpark in Hoogeveen heet nu Raadhuispark

In Hoogeveen is een einde gekomen aan de twist over de naam van het – inmiddels voormalige – Burgemeester Tjalmapark. Het parkje in het centrum van de Drentse gemeente bleek te zijn vernoemd naar de foute burgemeester die in de bange jaren ’40-’45 meewerkte met de bezetter om alle Joden van de plaats te deporteren. Een geschiedkundige uit Hoogeveen kwam daar een paar jaar geleden achter. De gemeente Hoogeveen stook de hand in eigen boezen en besloot het park een andere naam te geven. Sinds eind juli heet het Raadhuispark. Het houten naambordje zal op termijn worden vervangen voor een permanent exemplaar.

De lokale historicus Albert Metselaar deed als eerste onderzoek naar de handel en wandel van Tjalma. Daaruit bleek dat hij de Joodse gemeenschap van Hoogeveen op een presenteerblaadje aan de Duitse bezetter gaf. Zo was Tjalma een van de eerste burgemeesters in bezet Nederland die een lijst met Joodse inwoners aan de nazi’s presenteerde. Ook liet hij een stoep aanleggen over een deel van de toenmalige Joodse begraafplaats. In de oorlogsjaren waren er geruchten over Tjalma’s ‘nazi-vriendelijke handelen’, maar nooit kwam er een officieel onderzoek. Na de oorlog werd hij benoemd tot ereburger van Hoogeveen.

De bevindingen van Metselaar waren voor de gemeente Hoogeveen niet genoeg. Het NIOD werd gevraagd onderzoek te doen en nadat die tot dezelfde conclusies was gekomen, kwam de gemeente in actie. Besloten werd om Tjalma postuum het ereburgerschap te ontnemen en de lokale brandweerkazerne, en het eerder genoemde park, een andere naam te geven. De inwoners mochten kiezen uit vier namen voor het park: Park Dalwijk, Park 40-50, Verbindingsspark of Raadhuispark. Uiteindelijk stemden 750 mensen mee. Zij kozen voor Raadhuispark. Het tijdelijke bordje met de nieuwe naam werd op 26 juli jongstleden door de huidige burgemeester van Hoogeveen onthuld.

Lees ook:
Joodse begraafplaats Hoogeveen krijgt grond met graven terug

In het Drentse stadje heeft de gemeente besloten om grond met Joodse graven terug te geven aan de Joodse begraafplaats Hoogeveen. In de jaren vijftig pakte de gemeente een stukje grond met Joodse graven af. Het werd openbaar gebied en er werd een stoep over de graven gelegd. Dat wordt ongedaan gemaakt.

Categorie:

Home » Nieuws » Omstreden Burgemeester Tjalmarkpark in Hoogeveen heet nu Raadhuispark