Auschwitz museum: ‘Geen PokémonGO’

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Iedereen die tegen het einde van de jaren negentig op school zat, is bekend met het fenomeen Pokémon. De schattige digitale beestjes waren toen op de GameBoy-spelcomputer te vangen en te verzamelen. De figuren zijn nu – twintig jaar later – met een smartphone te vangen en via de app PokémonGO opnieuw een rage, maar veroorzaken ook de nodige problemen.

Het grote verschil met de vorige generatie Pokémon is dat ze zich ditmaal niet in een fantasiewereld ophouden, maar in de ’echte wereld’ te vinden zijn. De app toont via gps-positionering een kaart van de directe omgeving van de speler en geeft aan waar in de buurt de figuren te vinden zijn. In de jacht op Pokémon-figuren zijn meerdere mensen in Nederland op en bij het spoor gaan lopen. Bij Hattem heeft de politie maandag twee mensen van de rails gehaald. Tussen Delft en Schiedam moesten treinen langzamer rijden. Spoorbeheerder ProRail heeft de makers van Pokémon gevraagd het spel aan te passen, zodat de figuren uit de buurt van spoorlijnen blijven.

De wezentjes doken onlangs ook op in het het Auschwiz-Birkenau Museum in Polen. Het museum is een zogenoemde ‘PokeStop’, een bijzondere plek waar spelers punten kunnen verzamelen. Het museum heeft laten weten niet langer toe te staan dat bezoekers PokémonGO spelen tijdens hun bezoek aan het voormalige concentratiekamp. Op Twitter plaatste het museum het volgende bericht: “Do not allow playing #PokemonGO on the site of our Memorial and similar places. It’s disrespectful on many levels.”

Intussen is bekend dat bedrijven en organisaties die niet willen dat hun terrein in de game komt, een verzoek kunnen indienen via de site van ontwikkelaar Niantic.

Pokémon is het geesteskind van game-ontwikkelaar Satoshi Tajiri. De Japanner mocht in zijn jeugd graag insecten vangen en verzamelen en zette dit concept om in een spel voor de GameBoy: Pocket Monsters. In het Westen werd dit afgekort tot pokémon. Het werd een legendarische hit.

Categorie:

Home » Nieuws » Auschwitz museum: ‘Geen PokémonGO’