Rav Meïr Just brug onthuld in Buitenveldert

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De opperrabbijn, die in 2010 overleed, inspireerde en motiveerde vele Joden tijdens zijn leven. Initiatiefnemer Victor Loonstein legt uit: “We wilden hiermee zijn nagedachtenis eren. In eerste instantie mikten we op een brug in Oud-Zuid, omdat dat van oudsher een Joodse buurt is, maar daar kwam niks in aanmerking. Na wat rondkijken kwamen we uit op Buitenveldert: het nieuwe Joodse centrum.”

De brug werd vaak door hem gebruikt. “Als opperrabbijn was hij werkzaam bij het Joods Cultureel Centrum; hier zeven minuten op loopafstand vandaan. Als hij van huis naar kantoor ging, dan kwam hij vaak over deze brug heen. In de laatste jaren van zijn leven woonde hij bij zijn dochter en schoonzoon die ook hier in de buurt wonen”, aldus Loonstein. Met onder meer Dayan Rav Evers onthulde hij afgelopen zondag de Just-brug. “Het is de meest recente naoorlogse rabbijn die overleden is”. 

Just werd geboren in Hongarije en kwam in 1963 naar Nederland. In binnen- en buitenland stond hij bekend over zijn grote kennis van Joodse vraagstukken. Veel Joden kwamen bij hem om antwoorden te krijgen op belangrijke religieuze vragen, zoals de vraag of je een fax wel op sjabbat mag laten aan staan, omdat je anders het risico loopt dat andere Joden op sjabbat toch een fax versturen. Het antwoord van Just kwam op het volgende neer: 

‘Op de vraag of men de fax op Sjabbat moet afzetten, kan men antwoorden dat men niemand verzoekt om op Sjabbat een fax te zenden. Men doet geen enkele handeling door de fax aan te laten staan en niet-Joden worden niet gevraagd om faxen te sturen. Wanneer een Jood een fax stuurt, kan men stellen dat de eigenaar van het faxapparaat niet veroorzaakt, dat men aan de andere kant van de lijn een fax stuurt, zodat men zich niet schuldig maakt aan medeplichtigheid bij het overtreden van sjabbat. Men doet er goed aan ervoor  te zorgen dat de fax in een aparte kamer staat. Wanneer men een fax wil sturen naar een ander land waar het op dit moment reeds of nog sjabbat is, lijkt mij dit toegestaan, op voorwaarde dat de fax automatisch werkt, zonder tussenkomst van de Joodse ontvanger. Een fax sturen middels een sjabbat-klok – om kosten te sparen via het goedkope nachttarief – lijkt niet geoorloofd omdat men zo werk plant op sjabbat.’

Bronnen: Dichtbij.nl, Faqonline

Categorie:

Home » Nieuws » Rav Meïr Just brug onthuld in Buitenveldert